[開箱] [可能係香港桌面級最強| 評測在 57# |持續更新…] WildGrid@PRIMO

大家好
我係WildBlue…希望仲有人記得我
係開始之前,我介紹一下自己…
(想即睇開箱可以飛落去少少)
係2008年個陣,我用左成筆 Gain Loan 起左第一台
雙4核(Dual Xeon E5405, 2Ghz)工作站用來讀設計,畫3D。
我同佢起左個名叫做森藍一 (Wildblue I),我ge網名就由此而來。
因為依一台工作站,我除左做功課,因為處理能力夠強,
我可以接freelance去幫補我剛剛因為樓價上升而無得拿綜援ge屋企,
引申落來的結果就係我創業,創立我現在的公司。當年我18歲。
2010年,森藍一經歷第一次大更新,由E5405提升至E5420 (2.5Ghz),
當時我已經由一台工作站,變成共3台的電腦,但只係Core 2 Quad 同 AMD Phenom 之類的單四核心電腦。
2011年,我的freelance 生意正式變身成為公司,有了第一個辦公室。
2012年,森藍一退役,並重建,成為雙8核心的第一代 Xeon E5 工作站:
http://www.hkepc.com/forum/viewthread.php?tid=1806652
http://www.hkepc.com/forum/viewthread.php?tid=1807198
因為當時始終未叫有足夠資源,所以部份零件仍然係沿用森藍一代的,因而稱為森藍二。
3年多的時間過去了,森藍二的運算力令公司一步一步踏上起飛的道路,而公司機隊亦因而建立,多台雙處理器工作站投入運算,包括由雙Xeon X5650 至 Xeon E5 2680 等。森藍二造就左公司,亦造就左我。
2013-2014 年間,公司經歷過很多事,有開心,有唔開心。
多謝香港沙田某大學與及某擁有機械人系統的國際企業合辦的所謂的創業比賽,我夢碎,亦差點令公司幾乎破產。
然而,做生意就是這樣的有趣。
2015年,公司再度起飛,今日,公司終於穩定下來,而森藍二,亦完成佢ge歷史使命。

電腦就係咁影響我生命,咁樣去令我一家由谷底翻身。我對佢地的尊敬,就好似信仰一樣。
今日,2016年1月25日
雙18核心,雙泰坦,全SSD 架構 (M2 SSD + SSD RAID 0)…不論運算同實時渲染都可以話係好強大。
這不是夢,這也不是曬命,這只是作為對於公司根基,對於我信仰的一種尊敬。

公司歷史第一次換主工作站!
Project WildGrid (森格企劃)

Intel Xeon E5-2696v3 (OEM 2699v3)
Dual 18 core 36 threads
Asus Z10PE-D8 WS Mainboard
128GB DDR4 2133 ECC REGISTERED RAM
ZOTAC Gefroce GTX Titan X X2 with total 24GB VRAM GDDR5
Kingston Predator 240GB M2 SSD (OS)
Kingston Savage 240GB SATA SSD X4 (RAID 0)
Corsair Hydro H100i GTX X2 (for CPU cooling)
Corsair HX1200i Power supply
Corsair SP120 white LED fan X8
INWIN 909 FULL TOWER CASE

機箱今次用INWIN 909 機箱,箱好大

真係獨愛玻璃側板,有另一種簡約味。

之後就係核心部件,先係主機板
Asus Z10PE D8 WS 香港無引入,結果要搵朋友係上海運落來 (不是淘寶)

雙 Socket 2011v3

然後就係第一主角:CPU,依一次係經另一位人兄係美國運過來…兩粒合共$23K HKD…
真身: Intel Xeon E5 2696v3/2699 v3 (2.3Ghz - 3.6Ghz, 18Core 36 Threads 45MB L2 cache  X2)

上板…見到不同一般 Socket 2011v3

之後就係上RAM - 8條 Micron 16GB DDR4-2133 ECC REG RAM

完全插滿,應該可以滿足運算動畫同時做繪圖的多工作業了。

然後就開始裝M2 SSD…用 M2 係因為舊有 SATA SSD 就算 RAID 都好…都會因為Bandwidth 而令到繪圖出現等data 的情況。
我獨愛用Kingston HyperX…相當穩陣
Predator 240GB M2 SSD

開盒:

真身:

上板之後就好似隨板附送咁…好攪鬼。

板上箱,都好順利,因為INWIN 909 D螺絲柱位都好準,而且造工一流 (有其他師兄開過箱,所以我就唔再介紹了)

然後就係第二主角 - Geforce GTX Titan X 12GB GDDR5 一對
因為市面好難搵貨,所以最後都係要搵中央田訂,ZOTAC 最快到手

其他任何牌子對於 Titan X 來講,分別不大。

上機無障礙。因為機箱空間對於依個設置來講都唔算夠,所以要兩張合埋用2個相連的full speed 插口。

之後就係上埋4隻SSD 行 RAID 0 (裝 Program/ 做 program cache)

Kingston Savage 240GB SATA SSD

樣子真係幾橫蠻…

最後就係到火牛同液冷:

Corsair HX1200i

Corsair Hydro H100i GTX 一對,唔用H110i 係因為計過會頂板…

上曬機了…執線/執喉都幾辛苦…

蓋側板:

第一次開機:

同場加影:
DELL U3415W (之前我用一對27" DELL P2714H,始終太曬位,同埋唔係咁實用)

評測: 57#
http://www.hkepc.com/forum/viewt ... p;extra=&page=6

SUPPORT
雙路18核淨係開TASK MANAGER 睇格仔都爽
等FULL REPORT

等睇報告同等數格仔

成日有個 Post 講緊 Corsair 一體水漏水。。。

成日有個  講緊 Corsair 一體水漏水。。。
Strike_Zero 發表於 2016-1-25 02:42

咁大制!?
我手下有3部用緊Corsair 有2-3年,希望我不會中地雷啦

2696系正式版?好奇問下邊到來的貨

via HKEPC Reader for Android

好奇一問, 有乜freelance可以淨係部機夠勁就可以接?
照常理唔會有人齋搵你出圖吧?

128GB 太少了,你板可以插到512GB RAM,一張運算卡K系列,是你機的一半價錢。公司有錢,不用DIY.咁叫最強, ...
weatherboy 發表於 2016-1-25 08:00

同標準EPC文書機比,都唔係勁好多啫

via LG E960, LG H815T, HTC Flounder LTE