[開箱] MSI Z170A Gaming Pro [ 開箱 ] 附上 測試結果

今次小升級將舊有既B75 同I3 3220賣走,買左粒I5 4核同升級上埋 DDR4平台,今次應該有排都唔洗再換

呢塊版有個特色係可以按自己style 調節led既顏色,而音效電路附近既分隔線亦有加上led背光

塊版主要都係用紅黑色來設計,散熱片方面圍繞cpu供電加強散熱

呢塊版用上8相供電,而用料採用鈦金電感,能夠承受更高的溫度,供電能力也比一般電感為高

呢塊版官方就叫你用 2號同4號ram slot 先,另外最高可支援至3600MHz的超頻時脈

儲存方面兩組USB3.1, 4組USB3.0, 兩組USB2.0,但輸出方面就只有一個DVI,一個HDMI

同埋呢塊版用上 intel i219 Gigabit Ethernet 網絡晶片

風扇插頭尚算足夠,位置安排於最右方,方便用來插機頂同埋機箱前面既風扇

24pin 隔離寫住 CPU, DRAM,VGA,其實係三棧提示燈,如果用左XMP既話DRAM個棧就會雀橙

提供三組PCIe 3.0x16和三組PCIe 3.0x1插槽之外,仲特別提供了一組PCI介面插槽,而銀色兩條PCIe插槽就大有來頭

特別加入金屬外殼來增加插槽承重強度,減低重型武器(顯示卡)令到插槽受損既機會

另一個用途係防止成條槽連卡扯出黎

一組M.2插槽,支援size 2280,2260,2242 M.2固態硬碟

一組SATA Express,四組SATA 3,如果無插上SATA Express裝置既話,咁可以騰空兩組SATA 3,最盡可以裝6組SATA介面的裝置

Audio Boost第三代,係音效晶片上面加個蓋話係用來防電磁波,音效晶片為Realtek ALC1150

黃色個條曲線係用左分隔音效電路,仲有個作用係led,機主可以搵出自己既style

另外音效電容用上日系既Chemi-Con音效電容

呢排天寒地凍,原廠cooler 實無走雞啦,過埋冬天先換都唔遲

用wprime 跑左個32M的測試,用左11S

CINEBENCH 用來測試CPU既效能,用緊WIN10但唔知咩事話係WIN8

用左測試cache 及memory 速度

用geekbench 測試integer 以及 floating point既效能

最後送上LED既效果圖

用Z170唔用K仔咁奇怪

6400真系怪配..有番H170板仲好....

其實係米有DISCOUNT阿
正常唔會用6400..

有得超有幾怪?

有得超有幾怪?
1112311123 發表於 2016-1-30 01:10

個Bios得淡笑,唔奇怪?

個Bios得淡笑,唔奇怪?
CerveloK 發表於 2016-1-30 12:14

我覺得D SATA頭好笑D

刪除

我覺得D SATA頭好笑D
1112311123 發表於 2016-1-30 12:41

SATA頭反而唔覺有問題

超碼都I5-6500, 只差少少錢