[記憶體] Quad Channel 問題

我之前買了 5820K + Gigabyte X99-UD4 + 4 × Kingston 8GB DDR4-2133,成功安裝後 CPU-Z 顯示 Memory 是以 Quad Channel 運行:

32GB Ram

但我加入另外四條同款 Ram,共 64GB Ram,但此時 CPU-Z 卻沒有顯示 Quad Channel (  Quad 不見了 ):

64GB Ram

系統沒有其他問題,不知各位高手是否知道這是什麼原因?是否正常?其實有沒有其他方法可以 Check Memory 是否以 Quad Channel 運作?

補充:我試過拔出新買的四條 Ram,只以原來四條啟動電腦,CPU-Z 就再次顯示 Quad Channel。

更新CPU-Z version 都唔得就用AIDA64睇一睇喺咪用緊Quad Channel

可以使用Aida64 測試 memory bandwidth 速度
四通道應該有50-60 GB/s

更新CPU-Z version 都唔得就用AIDA64睇一睇喺咪用緊Quad Channel
MikuMeow 發表於 2/2/2016 20:40

CPU-Z 用最新版本 1.75 也是一樣。遲些要試 Aida64 了。

不過如果測試結果顯示不是用四通道運行那是否表示新的 Ram 可能有問題?

CPU-Z 用最新版本 1.75 也是一樣。遲些要試 Aida64 了。

不過如果測試結果顯示不是用四通道運行那是否表 ...
Jamesbond007 發表於 2016-2-2 22:13

有呢個可能 不過我喺另一位師兄嘅post睇到一樣嘅情況-沒有顯示 Quad Channel
但喺AIDA64 CPU Queen 就話用緊Quad Channel
http://www.hkepc.com/forum/viewt ... &extra=page%3D1
所以我懷疑只喺cpu-z嘅問題

有呢個可能 不過我喺另一位師兄嘅post睇到一樣嘅情況-沒有顯示 Quad Channel
但喺AIDA64 CPU Queen 就話用緊Quad Channel
http://www.hkepc.com/forum/viewthread.php?fid=61&tid=2264287
所以我懷疑只喺cpu-z嘅問題
MikuMeow 發表於 2/2/2016 23:01

我也有些懷疑是 CPU-Z 的問題,如果是真,那麼現在的 CPU-Z 一超過四條 RAM 就沒法判斷是否是四通道了。

8 條RAM都同model?

雖然同model都有可能因為批次問題而有差異, 不過應該都行到Quad Channel, 試下bandwidth啦

8 條RAM都同model?
macis 發表於 2/2/2016 23:40

沒錯,八條都是同款 Kingston 8GB DDR4-2133 CL15。

沒錯,八條都是同款 Kingston 8GB DDR4-2133 CL15。
Jamesbond007 發表於 2016-2-2 23:46

試下唔好超頻, 全部行default