[其他] [請教] 睇戲 sound card 選擇 Onkyo SE-200 VS Sound Blaster Z

前言:
電腦而家用緊 on board sound card 出 2.1 喇叭
以前用 bluray player 直出 HDMI 用 LCD 電視出聲,  近排轉用電腦 BD rom 睇藍光, 變為用 2.1 喇叭, 突然有比較之下發現2.1 真係厚好多, 不過聲好似有啲唔夠分明, 痴埋咗一舊

所以有個想法, 想加張 sound card, 聲音分析力應該會好唔同, 會細緻啲, 而且要有 optical in, 咁我就可以將電視駁 optical 去用電腦個 2.1 出埋聲

暫時附合我要求
1) 有OPTICAL IN
2) 價錢大約係 $6XX
有兩款
A) 二手 Onkyo SE-200
  優點: 聽歌應該好聲好多
B) 全新 Sound Blaster Z
  優點: support Dolby, DTS, 全新, PCI-E

其實我只係睇片多, 間中聽下歌, 極少打機

大家覺得應該揀邊張? 或者有無其他推介?

多謝指教

P.S. 暫時唔考慮換喇叭住, 想 focus 響 sound card 先, 唔該晒...........

大路係電腦出Hdmi去電視,
電視出聲去2.1,
你成套吾洗加野,
你電視用光纖去soundcard,
好難講會吾會好聲左。

回覆 2# powershing

我由電視去SOUND CARD, 只係想解釋點解我其中一個要求係有 optical in

如果單純比較 Onkyo SE-200 同 Sound Blaster Z (二手X-Fi Titanium Fatal1ty 已經無咗了.....)
邊一張好啲呢?

用緊乜speakers?

前言:
電腦而家用緊 on board sound card 出 2.1 喇叭
以前用 bluray player 直出 HDMI 用 LCD 電視出聲,   ...
ivanbbq 發表於 2016-2-2 22:21

回覆  powershing

我由電視去SOUND CARD, 只係想解釋點解我其中一個要求係有 optical in

如果單純比較 O ...
ivanbbq 發表於 2016-2-3 20:45

你買到SE 200,就買SE 200,
放2手都值錢d,
不過佢厚聲底,系統問題難改善。

Creative Sound Blaster Z 
我用緊,佢偏小小低音,人聲薄小小,
你想聽清楚D,應該吾夾。

吾知你用咩2.1?

你買到SE 200,就買SE 200,
放2手都值錢d,
不過佢厚聲底,系統問題難改善。

Creative Sound Blaster Z ...
powershing 發表於 2016-2-4 07:39

thanks

原本諗住都係買SE-200 試下先
同你同一個原因, 就係諗住買返嚟唔啱放番出去都容易

但而家又買唔到了, 應該會試 sound blaster Z

睇戲要音效好, 喇叭輸出夠力, 換sound card睇戲分別不大
聲歌要細緻, 層次, 換sound card 都有D用
你用緊咩2.1?

點解硬係唔肯講自己用邊隻喇叭
痴埋一舊唔一定係sound card問題

我嘅問題只係問, 如果想睇戲為主, 兩張CARD 邊張好D, 唔講用咩2.1 嘅原因係, 唔想總會有一啲專家, 話要用咩咩咩先好, 用咩咩咩唔入流, 漇氣

我夠知7.1好過5.1, 5.1好過2.1, 有 amp 好過無amp, 用5.1 theater set 效果始終唔夠好啦
從一開始我已經講咗只係想 focus 響張 sound card 度

但點解總係要問家宅咁? 我真係唔信簡簡單單一個問題, "睇戲兩張卡邊張好D", 一定要知用咩喇叭, 先可以有判斷........

唔該晒 powershing, 俾到意見我

算啦, 大家由得佢, 我已經決定一陣去接張 sound blaster Z 返嚟試下

thanks anyway

配置上能提供詳細D
就越能夠俾大家了解多D
因為,加卡唔一定幫到件事
可能在電腦player上做簡單setting,已經幫到件事,而家onboard soundcard都聽得下的,加卡睇戲,本人覺得係浪費的,除非套喇叭係上萬元的,就加得過,千零蚊的,做下setting更為實際
via HKEPC Ionic Reader v0.2.0 - iPhone