[中央處理器] 香港無賣既cpu

早前同某會員交收

其間用有少少自大既口吻同我講,
話香港有d cpu無得賣, 要託美國朋友買今代既i7-6200, i7-6300

我聽到一頭霧水, i7-6200, i7-6300
佢仲要懶醒咁問我明唔明

我費事理佢, 收完錢就走,
印象中係有i5-6200u, i5-6300hq
上網查過都唔見有i7既6200同6300類
想問下各ching 乜有呢兩款cpu 咩?

i3

早前同某會員交收

其間用有少少自大既口吻同我講,
話香港有d cpu無得賣, 要託美國朋友買今代既i7-6200, i7-6300

我聽到一頭霧水, i7-6200, i7-6300
佢仲要懶醒咁問我明唔明

我費事理佢, 收完錢就走,
印象中係有i5-6200u, i5-6300hq
上網查過都唔見有i7既6200同6300類
想問下各ching 乜有呢兩款cpu 咩?
focke.c 發表於 3/2/2016 14:45

如你所說,沒有這些型號。Core i3 就有 6300,但香港已有了。

至於 Core i7,這是全部第六代型號:
http://ark.intel.com/products/fa ... -i7-Processors#@All

Core i5 第六代型號:
http://ark.intel.com/products/fa ... -i5-Processors#@All

有 Core i5-6200U、Core i5-6300U 等,都沒有盒裝,不會在香港買到。

i3
硬件法師 發表於 2016-2-3 14:53

我問佢係I3/ I5/ I7 定XEON,
佢好自豪咁話係I7

我諗緊乜有I7 既6200/ 6300 果陣,
仲要問我: 你明唔明呀

上網睇都無I7 既6200/ 6300
想睇下有無ching 知道係美國有呢粒intel 既cpu

如你所說,沒有這些型號。Core i3 就有 6300,但香港已有了。

至於 Core i7,這是全部第六代型號:

Co ...
Jamesbond007 發表於 2016-2-3 14:55

唔該ching

另外想問問u 字尾既低電壓cpu,
印象得電腦廠先有貨, 同埋用bga 封裝

我問佢係I3/ I5/ I7 定XEON,
佢好自豪咁話係I7

我諗緊乜有I7 既6200/ 6300 果陣,
仲要問我: 你明唔明呀
...
focke.c 發表於 2016-2-3 15:00

你要明白, 到而家都仲有好多天才以為「i7係最新, i3係最舊, 過幾年會出i8 i9 i11」, 因為思想留左喺以前, core -> core "2"-> core i"3" (不過一代i7其實早過i3 i5出 )
咁佢知道6xxx係最新, 又以為i7係最新, 咪諗住i7-6200囉...

唔該ching

另外想問問u 字尾既低電壓cpu,
印象得電腦廠先有貨, 同埋用bga 封裝
focke.c 發表於 3/2/2016 15:06

我上方提供的 List 中可以看到如果在 Recommended Customer Price 下寫著 TRAY 即是說這個 CPU 不會有盒裝,只有散裝供電腦廠商使用。

我上方提供的 List 中可以看到如果在 Recommended Customer Price 下寫著 TRAY 即是說這個 CPU 不會有盒 ...
Jamesbond007 發表於 2016-2-3 15:27

nono, 外國好易買到Tray, 係香港冇

in hong kong only i7-6700?

你要明白, 到而家都仲有好多天才以為「i7係最新, i3係最舊, 過幾年會出i8 i9 i11」, 因為思想留左喺以前,  ...
yjfoeg 發表於 2016-2-3 15:22

一聽佢話I7-6200/ 6300, 真係唔明佢嗡乜
仲要好醒咁問人明唔明

獻醜不如藏拙  仲好