[開箱] [半開箱]舊料砌左部打橫放既atx(nas)

topic命名的由來
http://www.hkepc.com/forum/viewt ... 0565&highlight=

sorry太懶無咩影相
得小小不過都想share下
因為太小相所以當住半開箱先

本身我有nas
因為太舊都真係好慢下
我本身又有d舊件
搞下搞下就砌左部nas出黎
暫時total約5-6隻3.5" hdd

[舊]i5 2400
[舊]intel P67底板,暫時得6個sata,唔夠先再加(p.s. 真係intel出,唔係指intel chipset)
[舊]4gb ram x4,應該2條1333/2條1600
[舊]HD6450(P67無display的)
[舊]intel 520 ssd 240gb
[舊]usb 3.0 PCI-E card(P67無usb 3.0)
[新]cm 450w牛(有隻舊antec 不過d塵真係多得太緊要,算啦出隻新)
[新]cm風神鍛(一樣,原本個散熱太多塵)
[新]nas case一隻,長480mm

都係咁砌
之後裝os
裝完之後無lan driver
check過原來intel唔support
唯有自己改installer照裝
裝完就用得
大致上好user friendly的

1. 個箱長480mm,夠放落一般電腦臺
前面一個usb 3.0/2.0

2. 配件

3. 入面咁既樣
前面8cm x4,有15個hdd bay
atx板+atx牛
有需要既自己買個多d bay/有hot swap既箱
p.s.個hdd架可以轉上黎

3.後面8cm x2
小心d換風扇有機會裝唔落

4. 施工現場

5. sorry砌完唔記得影
睇住呢張頂住先啦

6. 最後係nas
仲搬緊data
之後先再裝多d hdd

多謝收看

裝2012 SERVER ?

裝2012 SERVER ?
qqxp 發表於 2016-2-7 21:36

效能好過部舊nas好多好多
淨係過file既速度已經係2個世界
不過我而家新呢部唔會(唔需要)24x7長開

方便影一影隻箱HDD BAY 係點?
同埋有無 HOT PLUG?

方便影一影隻箱HDD BAY 係點?
同埋有無 HOT PLUG?
P@$$W0RD 發表於 2016-2-7 22:12

個箱係最平果個(人仔)
所以無hot plug的(其實我唔需要)
想要既話比多d$就有
打橫又有打直又有

前面4個8cm係可以直接文出黎換
default果4把既嘈音
應該同穿梭機起飛一樣咁大聲
hdd bay下面有6個風扇插
用一個4pin攞電
hdd就咁響入面滑入去
p.s. 今次我無執線

d fans 嘈唔嘈?

d fans 嘈唔嘈?
py120 發表於 2016-2-7 22:40

原裝風扇理所當然係嘈到拆天
可以自己換靜d既風扇
換左基本上聽唔到風扇聲
我而家前2後1
暫時感覺良好

不過記住就算無風扇
你個hdd都係有聲的
小心d個hdd仲大聲過風扇

嘩... 個箱3U定4U黎... d料其實佔好少ja wo, 點解唔出隻多hdd位既普通箱?

嘩... 個箱3U定4U黎... d料其實佔好少ja wo, 點解唔出隻多hdd位既普通箱?
prawn2036 發表於 2016-2-8 00:04

無錯短4U
本來諗住3U不過有位就整夠4U啦

2舊幾水
有15bay橫放+就到我電腦臺個位
如果有普通箱符合到我要求
我都無所謂的
個箱大約12-13kg
咪當比錢買舊鐵番黎

個箱係最平果個(人仔)
所以無hot plug的(其實我唔需要)
想要既話比多d$就有
打橫又有打直又有 ...
康士富 發表於 2016-2-7 22:35

如果 HDD 位插滿, 每隻HDD 係米好貼?