[主機板] 主機板求推薦 ($1200 以下)

很久沒更換主機板,打算逐步更新電腦,預算 $1200以下,花多眼亂求推薦

對 Gigabyte ASUS MSI 比較有好感

不會超頻,不需要 SLI,會配 i7 (Socket 1151),16GB DDR4,GTX970,約2個 SSD,2個HDD

但求散熱良好,因為電腦放置空間有所限制

請各位達人幫忙推薦一下,謝謝 Thank you

散熱良好唔係取決於老母板

你都唔講你粒CPU咩Socket

你都唔講你粒CPU咩Socket
nnd 發表於 2016-3-16 12:24

唔好意思,打漏左,已補回

散熱唔係取決於底板
好重要所以我講第二次
第三次留返畀其他師兄弟

其實位置有幾多? 可以放得落ATX大機箱嗎? 因為大機箱散熱會好D!  先要決定位置及機箱大細先可以建議用咩老母板。

兩個咩類型的 SSD?

唔超頻,就講功能,有冇咩非常規功能一定要?

很久沒更換主機板,打算逐步更新電腦,預算 $1200以下,花多眼亂求推薦

對 Gigabyte ASUS MSI 比較有好感
...
dracula666 發表於 2016-3-16 11:45

ASUS H170-PRO GAMING

https://www.asus.com/hk/Motherboards/H170-PRO-GAMING/

Or
E3-PRO-GAMING-V5 + 1230V5, 反正你都唔超頻

https://www.asus.com/hk/Motherboards/E3-PRO-GAMING-V5/

你要ATX定Micro ATX板先?

ASUS H170-PRO GAMING 大板 (約$1090)

其實位置有幾多? 可以放得落ATX大機箱嗎? 因為大機箱散熱會好D!  先要決定位置及機箱大細先可以建議用咩 ...
antonyhk 發表於 2016-3-16 16:03

多謝各位回覆,現時用緊 ATX,ATX / M.ATX其實都可以空間係有嘅,只係我都無咩其他要插,所以M.ATX都可以