[操作疑難] 火牛唔夠做?

hi all
小弟本身用緊650ti boost
一切正常
3d mark run到

呢排個fd換咗顯卡
我問佢借張650ti boost嚟玩 sli
裝完之後諗住run下3d mark睇下大約相差幾遠
點知run咗一陣就咁
"Unexpected error running tests.
Workload work failed with error message: Process exited unexpectedly"

然後我就用網上嗰啲計算器計下啦
點知
2016-03-18 (1).png

係咪真係我隻火牛唔夠做?
火牛=antec  neo eco 2 550W
底板=asus maximus vii ranger
其他硬件幅圖入面有晒
除咗張顯卡其實係650ti boost之外

官網寫650ti boost最大功率134W
NeoECO II 550W+12V2 最大有30A=360W,
兩個pci-e pin供應既75W X2 足夠有餘

斷估底版pci-e插糟供唔足59W X 2

回覆 1# losiukit1

太炆水啦 得15W剩
    可能火牛未必推足哂550W
    你就瀨嘢

官網寫650ti boost最大功率134W
NeoECO II 550W+12V2 最大有30A=360W,
兩個pci-e pin供應既75W X2 足夠有 ...
zakurelo 發表於 2016-3-18 20:54

底板係asus maximus vii ranger
話晒都係maximus系列
重要寫明支援sli
應該唔會啩

回覆  losiukit1
    太炆水啦 得15W剩
    可能火牛未必推足哂550W
    你就瀨嘢 ...
傷心小明棧 發表於 2016-3-18 21:04

呢個都無瀨
我應該唔會咁快瀨掛

底板係asus maximus vii ranger
話晒都係maximus系列
重要寫明支援sli
應該唔會啩 ...
losiukit1 發表於 2016-3-18 22:39

聽講剩靠24pin既話底板12V 得144W
有D板有Molex 大4pin輔助pci-e插糟供電

聽講剩靠24pin既話底板12V 得144W
有D板有Molex 大4pin輔助pci-e插糟供電
zakurelo 發表於 2016-3-18 23:27

比你咁樣講一講
我舊果塊asrock h97 都有molex係pci-e附近
原來係咁用
不過我而家呢塊冇

會唔會其中一張係oc卡?

我自己通常玩得雙卡都 750W以上
當年玩HD6870 2張 我都上左750W

但都要注意一下你o個2張係咪同廠同model
雖然理論上係應該唔會有問題, 但2張唔同MODEL
default hz setting 都未必一樣, 呢方面都要考慮下

我自己就未試過唔同廠玩sli/crossfire
但我試過用 detla 500W 推2張HD6870幾星期, 係可以正常運作的

火牛唔夠做就9成都係
因為通常玩得雙卡都 750W以上

但都要注意一下你o個2張係咪同廠同model
雖然理論上係 ...
patpatlee1231 發表於 2016-3-19 01:08

950 sli