[保養相關] 機箱唔清潔,唔整理D線重低溫D

Hi All,

這個星期用心去清塵,整理下D線,點知第一次整理,清塵就令底板高5度....到今天再整理D線,CPU高左10度....神奇...

以機箱正面來看左右:

-SSD專登遠離下面幾隻HDD,放左上高,但佢下底都有1隻HDD; 2隻前方都專登加左隻風扇吹住.
-上面2把風扇抽風出,好似無咩幫助,所以長期無開

小風扇應該吹入定吸出d風好? (現在是吸風出)

左邊有2個大口...我一封左,上面果個就用冷空filter格一格D塵

溫度(只是上網)
板: 37  (整理前32)
CPU: 38 (整理前28)
顯卡: 37 (開風45%, 如set自由好鬼高)
HDD: 32度

有咩可以改善地方?

今日 24度
前幾日好似 15度..

你肯定你測溫時室溫一樣?
糖蓮子 發表於 2016-3-19 15:38

sorry 無計算室溫.

不過CPU用另購不用原裝的, 會唔會低幾度?

SSD 放邊會涼快D?現在SSD下底有隻HDD

拆咗個cpu風罩,會影響內部對流,結果得cpu涼,但底板同其它硬件就難散熱
除非你前板都裝多把風扇

拆咗個cpu風罩,會影響內部對流,結果得cpu涼,但底板同其它硬件就難散熱
除非你前板都裝多把風扇 ...
Ryuta 發表於 2016-3-19 15:48

hi,

cpu風罩 = 綠色果個野?我無拆走,不過加左張冷氣filter...佢係米出風,唔洗加filter?

前板是否指機箱前方有logo? 原來已有把原裝(吹住D HDD),上方我都强行加左一把120mm了. (即是有2把120mm吸風入去機箱)

用pvc隔塵網加磁石貼仲好過冷氣機隔塵網

via HKEPC Ionic Reader v0.5.0 - iPhone

via HKEPC Ionic Reader v0.5.0 - iPhone
JimmyLuk 發表於 2016-3-19 16:25

ok, thanks. "Japan City" can buy PVC 隔塵網?

原裝對室溫好敏感架...

記得網上見到有實驗話D線整唔整齊對温度影響係微不足道。

JimmyLuk 發表於 2016-3-19 16:25

應該就無,之前我都搵左好耐
係淘仔0.75人仔 有30cmx10cm
加埋磁石貼仲可以裝埋係窗到當防蚊.......