[其他] 不經不覺部Pipo X7用左一年零一個月

7x24長開, 除左屋企停電兩次停左幾粒鍾, 部機未熄過咁制
火牛都無換, 未壞, 估唔到國貨咁捱得, 值得一讚

7x24長開, 除左屋企停電兩次停左幾粒鍾, 部機未熄過咁制
火牛都無換, 未壞, 估唔到國貨咁捱得, 值得一讚 ...
tw90998088 發表於 2016-3-21 21:17

樓主7X24開佢黎做咩?

server

樓主7X24開佢黎做咩?
nnd 發表於 2016-3-21 22:38

炒外匯期指, 7x24開著隨時login入去睇圖, 其實個圖表loading都幾大架, 部機頂得順

將佢變成一隻NAS好過做Desktop機
腐竹 發表於 2016-3-21 21:49

佢usb太慢啦, 無usb 3.0, 又無得插SATA, 呢下差左D, 不過我有另外一部J1900做File Server啦

server
redhothits 發表於 2016-3-21 22:45

7x24長開真係一流, 以前要砌部Server做file server + vmware, 加埋5隻HD,
原來最少要150W~200W, 以家拆開兩部機, 一部Pipo X7, 一部J1900,
兩部加埋都係廿幾W, 又靜又無咁熱又慳電

7x24長開真係一流, 以前要砌部Server做file server + vmware, 加埋5隻HD,
原來最少要150W~200W, 以家拆 ...
tw90998088 發表於 2016-3-21 23:22

我朋友都係咁做. 不過佢部pipo唔要俾咗我, 佢再買過部hp, 話有usb 3.0及網卡快d

我朋友都係咁做. 不過佢部pipo唔要俾咗我, 佢再買過部hp, 話有usb 3.0及網卡快d ...
redhothits 發表於 2016-3-22 09:44

新機有4G Ram, 好好多, 但係幾貴, 以前人仔600就抵玩好多, 過左成年都無乜跌價

新機有4G Ram, 好好多, 但係幾貴, 以前人仔600就抵玩好多, 過左成年都無乜跌價 ...
tw90998088 發表於 2016-3-23 06:46

VOYO有部行X7 Z8700 4G+64G賣1300人仔, 好似唔錯, 至少有4G RAM.