[主機板] 新手一問 i7 Skylake係唔係用唔到落X99度?

我想問下如果出X99 MB 係唔係一定要用I7 4XXX I7 5XXX
唔支援I7 6700 SKYLAKE  個D?要用返Z170個類

X99個LGA2011-3腳暫時只support Haswell-E 5820k/5930k/5960x 呢3粒i7
當然你可以隊E5 V3系列 Xeon

Skylake 我估就算係Skylake-E應該都唔會用到落x99的了

ps: 未來可能會有呢4粒i7 : 6800k/6850k/6900k/6950x(實際命名未知) 不過佢地係broadwell-e

X99個LGA2011-3腳暫時只support Haswell-E 5820k/5930k/5960x 呢3粒i7
當然你可以隊E5 V3系列 Xeon

Skylak ...
danny9428 發表於 2016-3-23 00:41

X99+5820

Z170+6700

師兄呢兩個組合你會簡邊個?

回覆 3# Tong05
而家呢 2 set野價錢唔同波
唔再係果時6700k仲貴過5820k了

不過真係揀就要睇你想要多春定係高頻了

雖然話就話X99果堆i7都算易超4ghz + 不過ram行4 channel就比較難上到z170可超水平

回覆  Tong05
而家呢 2 set野價錢唔同波
唔再係果時6700k仲貴過5820k了

不過真係揀就要睇你想要多 ...
danny9428 發表於 2016-3-23 00:49

原來係咁
不過香港d x99板真係幾貴

X99+5820

Z170+6700

師兄呢兩個組合你會簡邊個?
Tong05 發表於 2016-3-23 00:44

一個六核
一個四核
除非預算好緊
否則梗係六核啦

一個六核
一個四核
除非預算好緊
否則梗係六核啦
返工搭巴士 發表於 2016-3-23 01:18

師兄有冇邊塊x99介紹?
等我計下條數 睇下budget夠唔夠

我主要打下機上下網 睇下片

比段片你參考下
https://www.youtube.com/watch?v=ocwwaVGUFtk

現階段未有BROADWELL-E既情況下,
如果冇壓片等等需要多核運算/屎忽痕既問題
宜家6700K之價格回落左, 我會建議用6700K+Z170,
中階Z170~1500蚊就有,
X99最平都要2000, 選擇亦唔多, 2者相差~800或以上,
另外多數會強逼症要買4條RAM, 如果你心水清會買高頻RAM/超RAM, 你會發覺有機會要硬食8GX4,

如果係要上X99既, 要小心D揀CPU散熱,
若要用到大型雙塔, 例如D15, 要小心D揀底板,
因為係配5820K既情況下, 你要顯卡行X16, 一定要用第一條PCI-E X16,
GIGA第一條已經係PCI-E X16, 仲要係標準位置, 用唔倒D15,
ASUS同MSI就有D係會避開左放第一條/直情由第二條位置先開始做SLOT_1,
不過依然都好貼(SOCKET SIZE問題), 如果顯卡有厚背板就GG, D15S可以解決呢個問題,

師兄有冇邊塊x99介紹?
等我計下條數 睇下budget夠唔夠

我主要打下機上下網 睇下片 ...
Tong05 發表於 2016-3-23 01:27

我用緊ASUS SABERTOOTH x99 $2800
因為Z170 SABERTOOTH 都賣緊$2400
相差$400 感覺唔係貴好多
CPU 5820K $3030
6700K $2628
都係睇你打算部機用幾耐同預算幾多
我因為打算用5年以上,何況我砌果時6700K 仲貴過5820K
而且一早打算用SABERTOOTH 板
所以唔洗諗直上X99
如果預算有限唔洗諗都係Z170 + 6700K算
當買塊ASUS Z170A 都係$1445
板連U相差千八蚊
夠你買32GB RAM了

我用緊ASUS SABERTOOTH x99 $2800
因為Z170 SABERTOOTH 都賣緊$2400
相差$400 感覺唔係貴好多
CPU 5820K  ...
返工搭巴士 發表於 2016-3-23 16:51

計落條數