[其他] [分享]窮人VM進化歷程.(少少長)

大家好, 本篇係分享一下, 由讀書到而家ge 2號機進化史同埋舒情文 , 長長地. (不喜勿插!)

2號機起始:
g2030
4GB DDR3
MSI B75MA-E33

由讀High Dip o個時, 部2號機的存在係為左有朋友上泥打下Warcraft3, SD高達Online.
到final year同埋就泥要返工用少左, 當年又開始興玩NAS. 買左部NAS(DS212J)玩1080P 內聯streaming,
部2號機就放左係到.

直到返工....間死人公司淨係比左部C2D MAC MINI我玩remote desktop去VM用win7同埋 VS,
寫ASP, VB. 慢到嘔白泡. 所以我決定自己TAKE部2號機返公司用...一用就3年. 期間我自己
又成日想remote返屋企, 所以我自己又整左部

J1900 ITX 8GB DDR3 <-- 玩7*24. for我自己得閒BT下, 裝曬大陸下載軟件, 又得佢玩.

到我自己離開左舊公司, 又成日上HKEPC學野, 學左唔少野, 部2號機又回歸屋企, 唔想咁多部機同時開.
又NAS, 又2號機, 又7*24(J1900). 把心一橫, 決定賣左NAS 同 7*24(J1900).
超少升級2號機

2號機:
g2030
***4GB DDR3  -->  16GB DDR3
MSI B75MA-E33
***雞牛 --> corsair 450W ATX牛
***淘寶MATX HTPC機箱 <--呢個正~ 可以3*2.5 2*3.5 同時個SIZE好細, 特別係個深度好淺!
***加左隻 256GB SSD
***放2隻NAS HDD入去

之後用2號機起左個VM! 行win7玩remote 同一個NAS OS.
跟住D教學做, 慢慢玩...期間碰左好多釘, 特別係driver 問題. 玩左我3日!!
之後又想直接MOUNT 2個HDD去個NAS OS, 唔想行2TB VM IMAGE, 因為esxi 6.0後唔可以直接MOUNT, 又碰釘, 又3日!!

最後搞掂曬!
每秒傳輸速度可以上 80MB/s!!
比起之前NAS 最多40MB/s 係爽快超多!

到今個月公司出花紅又身痕想升級部VM, g2030起左2個OS 已經開始吃力, 我又想起多個win10同window server 玩development.
但又唔想用太多$$, 加上又唔會長期remote, 所以最後決定去淘寶買左粒

i5-3570T!!< 4核4線.

下面D相就係少少的換機圖. 換左之後真係兩個世界...快左好多好多!

以下係速度進化史!

NAS : 40MB/s
G2030 : 80MB/s
i5-3570T : 120MB/s!!!

可以玩4k Streaming了! 謝謝觀看!

PS.不乎版規的, 我已加入馬賽克

copy speed seem to be very good wow

想問下個esxi有無做tuning??

via HKEPC Reader for Android

想問下個esxi有無做tuning??

via HKEPC Reader for Android
tingcrab 發表於 2016-3-23 18:21

完全無。。哈哈。。新手教學到邊我就到邊。。

馬賽克?

vmw vshp ent. + lic for x phy

仲有, ds stn?

只係對馬賽克後面既野有興趣

大家好, 本篇係分享一下, 由讀書到而家ge 2號機進化史同埋舒情文 , 長長地. (不喜勿插!)

2號機起始 ...
patpatlee1231 發表於 2016-3-23 17:03

Ching隻CPU散熱器係邊隻?

你就好啦..咁多時間學同去試!我就無咁多心機啦

個雞箱咩名堂

your vm machine only install esx as primary OS ?

馬賽克 XD