[中央處理器] 係6700K既面前,要邊粒Xeon V3先有得抗衡?

4C8T 4GHz vs ?????
用途係multi-tab上網,1-2 VM,寫C++(Degree程度),AES加密(VeraCrypt),打機,LAME,未來可能會有Simulation
比例按次序排列
初步預計上16GB RAM,唔玩SLI,但係都仲有2-3張PCIE卡

冇, 但買粒1230V5已足夠, 粒6700K就算超到幾多都唔會分得出分別, hang機就分得出分別,  慳返D錢買隻500GB SSD好過

Xeon E5-2699v3

Xeon E5-2699v3
roytam1 發表於 2016-3-29 21:32

e5 2670v1 still outwitting 6700k in mutlithreading

4路e5

冇, 但買粒1230V5已足夠, 粒6700K就算超到幾多都唔會分得出分別, hang機就分得出分別,  慳返D錢買隻500GB S ...
twaiho2003 發表於 2016-3-29 21:30

SSD就必需嫁啦,但係請怨我未能同意"6700K就算超到幾多都唔會分得出分別"
你分唔到只係你未用得夠盡,你問做video encode既師兄,多0.1就係0.1

非2011就冇
你雙路E5把啦

E5兼顧埋單線應該要用兩粒2667 v3/2687W v3...

E5兼顧埋單線應該要用兩粒2667 v3/2687W v3...
yjfoeg 發表於 2016-3-30 00:38

okay....睇埋價錢後我都係決定疊埋心水睇Z170版
唔該曬咁多位師兄意見

Update:香港邊到有得賣Supermicro果塊?C7Z170-SQ