[操作疑難] X99 + Xeon E5 26xx v3 可用那種 ram?

買了 asus X99M-WS 底板
打算買 Xeon E5-26xx v3 ES CPU

我要買那種 Ram ? 是否只可以用 DDR4 Registered ECC ? 還是可以用普通 DDR4 ram ? 謝謝

睇 spec

https://www.asus.com/tw/Motherboards/X99M_WS/specifications/
4 x DIMM, Max. 64GB, DDR4 2133/1866 MHz ECC, 無緩衝區 Memory,當安裝 Intel® Xeon® E5-1600 v3/2600 v3 處理器
師兄,其實goolgle會快少少
不過如果仲有其他複雜問題既話我都同意開POST問好

買了 asus X99M-WS 底板
打算買 Xeon E5-26xx v3 ES CPU

我要買那種 Ram ? 是否只可以用 DDR4 Registered  ...
吾係阿仁 發表於 2016-4-11 11:57

點解唔睇官網?

回覆 1# 吾係阿仁

小弟想問邊度有x99m-ws買,我上網周圍睇都沒貨

回覆 5# ABP25

我見3C都有擺Display,應該有貨WO?

回覆  吾係阿仁

小弟想問邊度有x99m-ws買,我上網周圍睇都沒貨
ABP25 發表於 2016-4-11 15:21

中央田, 無 display, 我都以為沒有了 ~ 哥哥仔問我要乜我答了想找 X99 MATX 底板
他就說倉還有些貨, 只是沒有陳列

4 x DIMM, Max. 64GB, DDR4 2133/1866 MHz ECC, 無緩衝區 Memory,當安裝 Intel® Xeon® E5-1600 v3/2600 ...
hkjake 發表於 2016-4-11 12:25

有點難理解呢 ~ 不是很 confirm, 所以上來問清楚
以免買錯了, 除了被師兄恥笑外, 還浪費金錢時間

回覆 8# 吾係阿仁

佢意思係如果你用ECC RAM就一定要用Xeon E5 16xx/26xx v3
同埋高登果間中央田我見過有擺Display依家有冇就唔知Lu

普通ddr4 ok