[操作疑難] 行VM,i5 4460 Downgrade返去1045T會唔會好D?

而家用緊i5 4460 + 16GB DDR3...開兩個Windows 10 Pro VM Guest有D窒...Windows 7 x2就無問題...
已經分開一個OS一隻碟/SSD,所以應該唔關Storage I/O事...
如果Downgrade返落去1045T,多D Core/Thread會唔會有幫助?(需然1045T Single Core Performance較廢)
Thanks

建議唔好搞咁多野, 如果真係覺得性能唔夠
不如放左呢粒, 收粒/買粒i7仲好

利申: 對VM唔熟, 會唔會因為唔夠RAM定係其他原因, 等其他Ching答

個win10 有沒裝好個Vm tools?

個win10 有沒裝好個Vm tools?
Ledah 發表於 2016-4-13 15:11

裝左VM Tools,右下角有ICON,行RDP,Thanks

而家用緊i5 4460 + 16GB DDR3...開兩個Windows 10 Pro VM Guest有D窒...Windows 7 x2就無問題...
已經分開 ...
feverpc 發表於 2016-4-13 10:06

你係 workstation 定 esxi?

另外有時可能會關係到D好小ge事上面.
VM guest 的圖形效能比較差, 我就算就咁裝1個win10落我個ESXI都唔會100%好順, 我要關曬D效果先好D.
我同你一樣都有2個win OS, win7 好順, win10唔太順.
加上win10我個人覺得8GB係根本, 因為一開機已經冇左3GB RAM.

千其唔好換CPU, 我而家用緊i5 3570T 行esxi 6.0, 行win10 關曬效果係OK的!

vm 嘅 display 係其中一個死穴,
vga passthro' 可以搞到投降,
提議去用嘅 vm 個壇摷吓先,
乜都唔好郁住

你係 workstation 定 esxi?

另外有時可能會關係到D好小ge事上面.
VM guest 的圖形效能比較差, 我就算就 ...
patpatlee1231 發表於 2016-4-13 15:23

我部機普通DIY PC...塊底板行Qualcomm Atheros NIC...ESXI唔support,裝到一半彈Error
所以而家係Windows 10 Pro底再裝Workstation Player 12
VM Host
Windows 10 Pro, 1 core 1 thread, 6GB Ram,乜都唔做
VM Guest
1) Windows 10 Pro, 2 core 2 thread, 5GB Ram (1GB for Display) (BT & Download)
2) Windows 10 Pro, 1 core 1 thread, 5GB Ram (1GB for Display) (Web browsing, office work)

Thanks

我部機普通DIY PC...塊底板行Qualcomm Atheros NIC...ESXI唔support,裝到一半彈Error
所以而家係Windows  ...
feverpc 發表於 2016-4-13 18:39

Have you tried Hyper-V? It comes with Win10 Pro and supports "enhanced session", personally I like it a lot.

所以而家係Windows  ...
feverpc 發表於 2016-4-13 18:39

我張MSI B75-E33 本身都唔SUPPORT ~ 之後我落街買張TP-LINK LAN CARD $7X ~
之後再上網搵第3方DRIVER 放入個ISO就搞掂(不過好似6.0 or以下先得), 裝完唔知點解底板o個張又用得, 現在行緊dual lan

另外我推測唔係你window10問題 ~ 係你window 10入面D介面唔好set太靚 ~ 因為vm D圖形效能堅廢, 除非你有比埋張display卡入去~ 否則你用o個時唔順暢有機會會介面set太靚