[操作疑難] 想問下火牛AC 插上有個暗掣,一按CPU風扇就狂轉....

是否測試掣?會否reset曬所有野?

搬機時無意按到才發現

利申:dell desktop 3647

機已燒。RIP
果粒係調校電壓220/110V
你較去110會燒機

via HKEPC Reader for Android

制咩樣?

呢款機?

搬機時無意按到才發現

利申:dell desktop 3647 ...
derekwa 發表於 2016-4-14 22:31

正如樓上所講,舊式火牛唔識自己跳110/220V input mode,要靠粒制切換
但係你喺入220V嘅時候switch左去110V mode,根據你話風扇即刻變快嘅症狀...
應該係全部output double左(佢expect 110但你入220),12V變24V,5V變10V
咁部機應該...

搬機時無意按到才發現

利申:dell desktop 3647 ...
derekwa 發表於 2016-4-14 22:31

係測試掣,不過只係試到牛有無死

機已燒。RIP
果粒係調校電壓220/110V
你較去110會燒機

via HKEPC Reader for Android
321 發表於 2016-4-15 11:16

Dell的係測試掣,唔係轉V制

睇佢個manual隻字不提

個樣又唔似110V-220V
(真係轉input既話咁個設計都幾靠害...)

睇佢個manual隻字不提

個樣又唔似110V-220V
(真係轉input既話咁個設計都幾靠害...) ...
danny9428 發表於 2016-4-15 12:34
If it ain't broken, don't fix it.
唔好手多:good:

http://www.circlecomputer.com/pr ... ebuilt-power-supply

係部腦有問題嗰時做diagnostic用的。