[操作疑難] ASUS MAXIMUS VIII RANGER Z170需要多RAM嗎?

是甘的,小近日看到ASUS 新一代MAXIMUS VIII中有一個特別工能叫RAMCACHE,聽講如果有這個工能,可以開遊戲前把隻遊戲儲存在RAM到,加快左開GAME時間。

其實是不是要比很多GB數,就好像16GB X2才能足夠??不能夠8GB X2,因為太少?

打爆16GB X4是不是無用?

是甘的,小近日看到ASUS 新一代MAXIMUS VIII中有一個特別工能叫RAMCACHE,聽講如果有這個工能,可以開遊戲 ...
btgirl1231 發表於 2016-4-15 13:06

用RAMCACHE的話, 當然越多越好
不過RAMCACHE裡面放D咩, 唔到user控制, 佢只會cache起SSD/HDD常用嘅嘢
Load Game快幾多, 要睇你隻Game read嘅嘢係咪成日重複

用RAMCACHE的話, 當然越多越好
不過RAMCACHE裡面放D咩, 唔到user控制, 佢只會cache起SSD/HDD常用嘅嘢
Loa ...
Advanced Ivan 發表於 2016-4-15 13:24

我剛剛看左資料,話RAMCACHE暫時只去到5GB,如果我買到16GB X2是不是多餘?

我剛剛看左資料,話RAMCACHE暫時只去到5GB,如果我買到16GB X2是不是多餘? ...
btgirl1231 發表於 2016-4-15 14:15

邊度有講???
以我所知ASUS果隻係會根據你有幾多system RAM自動調節
完全無的自己set...
同埋, 唔洗特別為RAMCACHE買RAM, 有多餘錢不如你買隻NVMe M.2 SSD仲有效果

除左ramcache 仲可以ramdisk, 唔用高頻RAM 咪平平地打爆32G

是甘的,小近日看到ASUS 新一代MAXIMUS VIII中有一個特別工能叫RAMCACHE,聽講如果有這個工能,可以開遊戲 ...
btgirl1231 發表於 2016-4-15 13:06

除左ramcache 仲可以ramdisk, 唔用高頻RAM 咪平平地打爆32G
java2 發表於 2016-4-15 14:41

你講開ramdisk,應該要點做,如果我打爆行16GB X4,會有咩工能出現?

邊度有講???
以我所知ASUS果隻係會根據你有幾多system RAM自動調節
完全無的自己set...
同埋, 唔洗特別為 ...
Advanced Ivan 發表於 2016-4-15 14:28

我看其他網頁D網友話做TEST,真係最高5GB,比32GB佢都話唔會用盡

我看其他網頁D網友話做TEST,真係最高5GB,比32GB佢都話唔會用盡
btgirl1231 發表於 2016-4-15 14:52

我簡單D咁講一句, RAMCACHE只係輔助, 唔可能係將你隻game搬曬落去RAM果度行
有錢剩, 買隻快D嘅SSD仲好

我簡單D咁講一句, RAMCACHE只係輔助, 唔可能係將你隻game搬曬落去RAM果度行
有錢剩, 買隻快D嘅SSD仲好 ...
Advanced Ivan 發表於 2016-4-15 15:19

甘講,這個工能都無必要,買塊1千蚊平板加SSD是不是會更好?

甘講,這個工能都無必要,買塊1千蚊平板加SSD是不是會更好?
btgirl1231 發表於 2016-4-18 13:14

唔係無必要,係錦上添花姐
但錦上添花之前,先把基本有既嘢做好,let's say SSD
如果唸住RAMCACHE當system disk咁用,呢個係概念錯誤