[操作疑難] AMD FX8350 打機會有掉幀問題?

我的硬件配備: CPU FX8350 , RAM 8GB ,DISPLAY CARD  GTX760 2GB, 500GB SSD, 500W POWER

當ALL CORE(8核) 開哂時, 玩GTA5, BF4等大型單機遊戲會每隔一段時間降幀(由60FPS 變到得番10FPS左右, 跟住又升番60FPS)

然後我嘗試搵左好多方法,發現入BIOS 將8CORE DISABLE到得番4CORE, 就不會有這種問題了。

但長遠好似浪費左8CORE 的性能,有冇師兄知道點解會咁?

我的硬件配備: CPU FX8350 , RAM 8GB ,DISPLAY CARD  GTX760 2GB, 500GB SSD, 500W POWER

當ALL CORE(8核) ...
yuetlung2003 發表於 2016-4-22 11:58

有冇過熱? 另外你有冇試過將windows 電源管理改最大效能

另外係windows 10 定8.1? 你呢個開始應該已經係win 7老問題,升sp1後應該唔會再有

回覆 2# s84292

感謝你的回覆, 我用緊Windows 10, 已試過將windows 電源管理改為最大效能, 之前check過溫度大約60-70度左右。

你教咩resolution?

呢個問題有幾個方向:
1. 去到某D 場景突然要大量運算 (好多AI/complicated scene etc)
2. heat throttling
3. driver 問題 (update 下)

(唔排除有D game 用返原生核心=Thread 數會更好, 即係4C8T 就用4Threads)

unpark core

當ALL CORE(8核) ...
yuetlung2003 發表於 22-4-2016 11:58 AM

你係咪散熱問題??
同埋 8GB RAM 今時今日打機真係唔係幾夠.....

回覆  s84292

感謝你的回覆, 我用緊Windows 10, 已試過將windows 電源管理改為最大效能, 之前check過溫度 ...
yuetlung2003 發表於 22-4-2016 03:01 PM

70C 會開始 thermal Throttling 了.....
你用咩散熱

gtx 760 full loading有200到250w,8350就125w(睇下有冇少超),而家d牛好弱雞,冇80 plus應該用得盡12v總輸出,好大可能500W 唔夠力推.因為你4core順就唔係driver和其他問題,降幀多是電壓因素.

你用咩板?