[其他] Creative真係永遠唔更新驅動 求第3方軟件

話說N年前買左張X-Fi Titanium Fatal1ty 用距送的CD驅動
幾年前上過官網看下有沒新驅動...發覺係沒
算啦~沒咩問題沒新驅動都算...
點知前幾日UP WIN10(因DX12先UP)發覺CD驅動太舊WIN10唔支援
上官網係穩到WIN10驅動...沒錯ONLY驅動其他嘢完全沒UP過
得驅動有鬼春用...WIN10個內置驅動都用到張聲卡啦
其他嘢先係精華唔係用MB聲卡都夠啦

求各位用X-FI的CHING介紹下有咩軟件可以替代距個音量面板D設定

話說N年前買左張X-Fi Titanium Fatal1ty 用距送的CD驅動
幾年前上過官網看下有沒新驅動...發覺係沒
算 ...
SEIKO 發表於 2016-4-26 14:55

除咗驅動,仲有啲咩?
你指佢個主控台?

回覆 2# mdws2002

除咗驅動,仲有啲咩?
你指佢個主控台?
mdws2002 發表於 2016-4-26 14:57

買得X-Fi都係貪佢軟件有味精effect
冇既話即刻廢左大半武功

回覆 4# KinChungE

正是如此

回覆 4# KinChungE

當初唔識嘢由內置到獨立聲卡咩覺得有好大分別咯

回覆  mdws2002
SEIKO 發表於 2016-4-26 14:59

呢個係軟件,一般都唔會再更新。
而且,Creative本身都唔係一個軟件開發商。

所以,你可以試嘅,就係睇下佢啲新款型號又支援Windows 10嘅卡,有冇得下載呢個software?
或者嘗試用兼容模式嚟裝返個軟件,睇下行唔行到。
都唔得而你又想用嘅,就裝返個舊版Windows嚟用,唔好升級啦。

以前Audigy年代,都仲有KX Project可以玩下。
但去到X-Fi,好似真係唔多覺。

經過佢當年SoundBlaster Live 喺Windows XP 之後冇更新過driver, 我已經唔會再買Creative 既sound card

回覆 8# Answer

I AGREE  我已經唔會再買Creative 既sound card

想問下e家有邊介值得用?可以好似ZXR 咁有個獨位耳機位同大細聲?