[保養相關] 對聯強維修 and 技嘉產品真系失晒望....

事原3月頭買左塊giga z170 ud3 底板 怪怪地 開機usb device 成日detect吾到.
用一排後情況越來越嚴重到開機出不同 debug code.

測試後是底板問題,拿去聯強維修.
之前有塊asus gtx960比火牛電到開吾到機.去觀塘維修中心,即場更換到一塊全新.

心想底板都有得即時換.點知聯強系無.其實我亦吾系第一次去拿零件去佢維修.3,4年前亦買過giga顯示卡.
要送廠維修加維修費因話我張卡個display port定hdmi 彎左.吹脹...

今次即場送檢維修時職員說有貨可換,點知無 呢塊底板仲叫新呱,無得換.要寄廠2,3星期 . 點知今天打過去要4到6個星期...

買技嘉野有2次都要拿回聯強 聯強又要2次都拿回廠.... 學下asus得吾得...

岩岩睇隔離帖又系保養問題.記得果日有另一位c兄拿塊itx底板 系Reception好大聲"炸形" 燒過bios又吾到,我寧願買過塊...........等等....

bro, i know that feel
之前試過整板寄返廠, 最終整左 3 個幾月

刪除

3個月..i know that feel too........

而家技嘉D野真系差晒,仲標榜話耐用.. 而且又發生上 底板 ver. 問題偷工減料..

十年前買咗塊技嘉,上AMD A64 3200+,開機已經有點問題,死頂5年,最後死板,發誓以後唔用技嘉。

上淘寶買2手都好過佢。

N年前買過技嘉板,剛過頭七就釘左, 拎去葵涌聯強做維修, 佢話塊板太新無存貨, 要我等兩個月, 等佢寄番塊板去台灣維修再寄番黎. 我問佢無存貨,腦場賣緊d貨邊度黎. 佢話果d貨係用黎賣唔係用黎換. 咁pk都得. 從此就唔再買聯強代理d貨.

講真我同事都試過聯強寸咀經驗,不過就唔係維修
係查詢可唔可以直接搵佢幫公司入批貨
貨又真係唔係好多,不過係大約30套U+ram+火牛同2部sever,我諗都係3萬左右
因為唔知佢做唔做,所以都特登send問下(之前有同其他代理直接入貨經驗)
咁佢之後打來話佢地唔做,叫我地搵零售啦
仲話如果人人都直接搵佢地入貨仲得掂云云,總之就請你食左餐和味閉門羹
其實唔做真係唔緊要,但都唔駛咁寸咀掛?
大代理o既風範果然與眾不同

有無得一換一我諗仲要睇廠商規矩。
我上過聯強一換一HDD,好快手。

我都用咗技嘉十幾年, 只係有一塊底板要搵聯強搞, 係要整一個月, 但係期間有得借底板用。