[其他] 2018科技估計

intel Optane 走入平民電腦pc得番ram,
cpu 步入7nm 100W火牛就夠玩
nuc size電腦變得比itx更常見       
gpu會有咩進步呢? 好似無咩?

1.唔係叫ram,係flash disk 去到bandwidth 同ram 同級,變佐storage 同ram 可以share.
2.你覺得製程底就一定功耗用少佐?只要更快或可處理野多佐,一樣比舊產品用多佐電
3.nuc 其實已經好大部,市場已經有好多soc 只有3.5"/5.25/paco form factor`取代佐nuc/itx 位置

4.其實每年所出新的display card 永遠都玩唔掂同年的遊戲,只是玩已出/上年遊戲效果提升,display card 廠一定會出個api 攪到耗大量resource/或game engine 耗resource,理論上game 廠可以做到就算GTA V 全開,用igpu /gt 210 都可以夠推,只係唔想花時間優化低效能電腦做到高圖像效果,還有display card 廠提供api 可更快完成遊戲推出市面.

1. Optane係Storage黎
2. 7nm? 2018應該得10nm

1.唔係叫ram,係flash disk 去到bandwidth 同ram 同級,變佐storage 同ram 可以share.
2.你覺得製程底就一定 ...
CyberSection 發表於 2016-5-13 16:01

2. 起碼呢兩代TDP係下降緊
3.但係唔係desktop u
4.呢個我明,只係所有野都向細呢個方向發展,但係gpu都係咁大張,只好期待下APU做得起

1. Optane係Storage黎
2. 7nm? 2018應該得10nm
yjfoeg 發表於 2016-5-13 16:48

唔記得左10nm

2. 起碼呢兩代TDP係下降緊
3.但係唔係desktop u
4.呢個我明,只係所有野都向細呢個方向發展,但係gpu都係 ...
weirdoxlee 發表於 2016-5-13 17:28

2.普通cpu TDP下降,但效能冇提升, 另一邊i7 extreme 效能提升,但tdp 無下降
3.desktop u 太大粒,只有mobile u

回復 1 #weirdoxlee

10nm 都未有 咁快 7nm?

via HKEPC Reader for Android

回復 weirdoxlee

10nm 都未有 咁快 7nm?

燕飛 發表於 2016-5-13 17:48

可能進步到skip 佐

回復 8 #CyberSection

你估d投資者會放過佢?