[其他] HD530 又話support 4K 原來都係半殘?

事源換左個4K mon 打算睇電影同做功課 咁就用HD530推住先

點知 原來佢係可以硬解4K 但只可以1080P輸出先順 4K出就會lag

大陸都有人講過呢個問題
http://www.zhihu.com/question/40712639

http://www.hkepc.com/forum/viewthread.php?tid=2285412

另外上網用chrome 打word ppt全部都lag 我就開始懷疑係咪HD530唔夠力

排除係DPI放大先lag 因為100% dpi都係一樣lag

之後收左張GTX950 返黎 一天光曬.... 所有野正常返

HD530吹到support 4K乜乜乜 連上網都lag

BTW 點解仲有人話24吋4K字細? 用win10 200%放大跟本冇問題

MG24UQ DP1.2 60hz
i5 6500
Z170 pro gamming
8GB 2400 ram
win10 pro

問題始終都係仍然有程式唔支援DPI放大方式,而且DPI放大都會食一定資源

問題始終都係仍然有程式唔支援DPI放大方式,而且DPI放大都會食一定資源
寂寞的FSY 發表於 2016-5-15 09:33 PM

我試過唔放大 問題一樣

我試過唔放大 問題一樣
sodimpuis 發表於 2016-5-15 09:36 PM

指係拖慢問題?

<- PS.人家無用內顯好耐...

指係拖慢問題?
寂寞的FSY 發表於 2016-5-15 09:44 PM

主要係上網 做word會lag

其實都冇昆你啊,support輸出唔代表包順暢

Ryuta 發表於 2016-5-15 22:20

咁講法,GT730都玩到The Witcher 3 4k 最高特效

Ryuta 發表於 2016-5-15 10:20 PM

多謝喎真係 硬解到4K 但只可以係1080P mon睇 有點兒太陽能電筒

我都係用緊Intel內顯接4k電視睇4k片無問題喎

我都係用緊Intel內顯接4k電視睇4k片無問題喎
bbgirl223 發表於 2016-5-15 10:43 PM

我用potplayer 你呢?