[電腦組合] 想問呢4隻板, 用邊隻好???

ASRock 華擎 B150M Pro4 B150,DDR4,LGA1151,Intel GbE Lan,USB3.0,SATA3 6Gb/s,M.ATX M/B

Asus B150M-A, B150, MATX, LGA1151, 4*DDR4, Graphic by CPU

MSI B150M Night ELF ,DDR4,LGA 1151,USB3.1,SATA3 6Gb/s, ATX MB      

Gigabyte GA-B150M-D3H ,DDR4,LGA 1151,USB3.0,SATA3 6Gb/s, ATX MB

會配I3 SKYLAKE 6100
主要上網BT睇高清影片

請問用邊隻板好???點比較?

Asus B150M-A, B150, MATX, LGA1151, 4*DDR4, Graphic by CPU

基本上你d 用途, 是旦一塊都ok.
主要係睇你要駁d 咩mon, 會唔會再加顯示卡, 要唔要塊版玩LED, 同要唔要Intel Lan

1.如果要底版內置HDMI, MSI 就唔駛睇, 其它都ok
2. 如果要玩LED, 就只有MSI 先有
3. 如果要Intel Lan 咭, 就唔好諗Asus, 其它都ok
4. 超頻就好似得Asrock 可以超

祗係上網睇片用唔打機,用H110好過
同B150差在2條RAM槽同4條RAM槽

基本上你d 用途, 是旦一塊都ok.
主要係睇你要駁d 咩mon, 會唔會再加顯示卡, 要唔要塊版玩LED, 同要唔要Inte ...
~cooler~ 發表於 2016-5-22 13:12

唔會再加顯示卡

本身自己個MON係插HDMI

你意思係MSI 就唔可以插HDMI MON
LED MON就唔可以用其他3塊板????

nnd 發表於 2016-5-22 13:08

冇INTEL LAN 有冇影響?

唔會再加顯示卡

本身自己個MON係插HDMI

你意思係MSI 就唔可以插HDMI MON
LED MON就唔可以用其他3 ...
crazyrickypoon 發表於 2016-5-22 14:39

MSI 要用轉頭先得由dvi 轉返HDMI

LED 係因為呢塊版著左會有d 紅色燈, 如果你要玩機箱內籠有燈就要呢塊

如果唔駛就其他都得

MSI 要用轉頭先得由dvi 轉返HDMI

LED 係因為呢塊版著左會有d 紅色燈, 如果你要玩機箱內籠有燈就要呢塊

...
~cooler~ 發表於 2016-5-22 14:46

THANKS
好詳細呀

INTEL LAN 係咪只係品牌效應?

THANKS
好詳細呀

INTEL LAN 係咪只係品牌效應?
crazyrickypoon 發表於 2016-5-22 16:05

Intel LAN一定好過平底板啲蟹LAN嘅