[開箱] [慳位之選] Corsair 450W 細牛 文娛機

之前隻機箱太大,依加砌翻部細D,無咁佔地方既機,所以揀砌部ITX機,平日打工打下普通game,暫時用翻550ti都仲夠
無買一排電腦硬件都唔知原來依加d ddr4 ram 價平得咁膠關

今次轉左 Intel i5 6500, asrock z170 gaming ac itx, gskill 16gb ram, corsair sf450w金牛,同埋不能提名的機箱

擺左入房之後就靠個wifi穩食,呢個跟底版既wifi模組係支援Dual Band 802.11ac

比較小見itx 版唔係用notebook ram, 仲要有兩條ram slot,第日想轉塊大版都仲有機

用料上睇落唔差,cpu 8pin 供電 及8相供電,全固態電容

6個sata3,同時仲有個 SATA Express,唔知幾時先會普及,仲停留緊係sata階段

全塊版既panel 都係usb3.0,另外各有1個 usb3.1 type-a,type-c

影一影呢塊版既背脊

細牛襯翻隻細機箱,呢隻係450w 金牛,夠哂的骰,夠哂細隻,同埋都幾跨張下7年保養

呢隻牛包裝都算幾擺心機,有個索袋裝住,環保d 拎來裝下其他野

都話左佢係細牛,緊係一隻手揸得哂啦

450w 入門金牛,同埋都唔預你會有太多野插,所以呢隻全模牛都係提供24pin, cpu 8pin,pcie 供電等等,
唔會話有太多既線比你插,畢竟買模組牛都係唔想有咁多線插住,同埋4pin供電都係一件幾舊既事,依加就可以唔洗插

呢隻牛係單路輸出,12V 提供37.5A輸出

另外SF450 係用9CM風扇,同埋佢係主打靜音,當隻火牛處於低 work load 既時間
風扇會以0 RPM姿態出現,所以咪鬼比佢嚇到

影一影入面既用料比大家睇

對我而言呢4條最為有用 (24PIN, CPU 8PIN, PCIE, SATA),另外個條就係4PIN供電,現今較為小用

搵左塊ATX 轉SFX 電源擋版,逃佬都係10幾蚊人仔,轉左用細牛之後可以增加機內空間

料就買齊,立即開始裝機程序

1)首先裝左塊底版,CPU 風扇,RAM 等等

2)插完SATA線之後就裝埋顯卡同火牛,基本上大致完工

3)最好完成部新機,可以開機

砌完同起初plan 個時唔太大分別,用左細牛真係慳到唔小位

ITX板但個機箱係MATX

幾多銀?

我都買咗SF450嚟裝itx,板可能用 gigabyte b150n phoenix-wifi 或 asus b150i pro gaming wifi aura

真係細左少少?個機箱

danny9428 發表於 2016-5-29 01:13

MATX牛但係ATX牛嘅箱

via LG E960, LG H815T, HTC Flounder LTE

danny9428 發表於 2016-5-29 01:13

因為仲會加碟落去,佢真係ITX 個隻島同MATX 箱差唔係好多,所以揀左呢個特別D 既組合

真係細左少少?個機箱
vvdee 發表於 2016-5-29 07:44

本身隻箱又大又長又高

闊左小小,但矮左同短左都諗得過

MATX牛但係ATX牛嘅箱  

via LG E960, LG H815T, HTC Flounder LTE
astrial 發表於 2016-5-29 12:49

入面慳位,同埋靜音設計

入面慳位,同埋靜音設計
看門狗 發表於 2016-5-29 13:17

其實原本有冇諗過用更細嘅箱?例如Silverstone ML06-E