[中央處理器] i3 6100 配 ddr3

用返舊ram 1.5V, 有冇問題呢?

底板支援冇問題

有問題, 因為skylake 個memory controller 只係support 1.2v 1.35v 即係DDR4 同DDR3L
用1.5v DDR3 短時間應該OK, 但長期有機會損害粒U
Intel 就叫你唔好啦, 至於底板....

mb ok = ok

有問題, 因為skylake 個memory controller 只係support 1.2v 1.35v 即係DDR4 同DDR3L
用1.5v DDR3 短時間應 ...
marcochl 發表於 2016-5-31 10:21

如果底板話得,會唔會有D降壓設計?

如果底板話得,會唔會有D降壓設計?
tskso 發表於 2016-5-31 10:50

咁要睇你條RAM頂唔頂得順低壓喎...

咁要睇你條RAM頂唔頂得順低壓喎...
yjfoeg 發表於 2016-5-31 14:20

真係冇法得知

真係冇法得知
tskso 發表於 2016-5-31 19:38

點會唔知, 底板 spec. 會講家嘛。
我用左 DDR 3 + i7 6700K 半年啦, 有乜事?
底板係 Asus B150 pro gaming D3.

真係冇法得知
tskso 發表於 2016-5-31 19:38

其實你可以去睇下佢地個 memory support list
https://www.asus.com/hk/Motherboards/B150-PRO-GAMING-D3/HelpDesk_QVL/

其實你可以去睇下佢地個 memory support list
JL* 發表於 2016-5-31 21:48

師兄完全正確