[記憶體] i5 5200u RAM一問

我部notebook用緊i5 5200u,跟據官網,呢粒u max 16gb ram,而我部機主板只有2條ram slot,出面有得賣單條ddr3l 16gb ram,咁有冇師兄知道呢粒u用唔用到32gb ram?

我部notebook用緊i5 5200u,跟據官網,呢粒u max 16gb ram,而我部機主板只有2條ram slot,出面有得賣單條ddr3l ...
高登天后 發表於 2016-6-1 17:38

理論上可以既,就好似i7-5820K 跟據官網max 64gb ram,但實際128GB 都可以,分分鐘 如果有32GB 單條都用到(板支援問題??)
但單條16GB 要159.99 美金
2條就 3千WO...
NOTEBOOK 有必要32GB?

Intel 官網寫Max.16GB,
單條16GB 百幾美金一條
制唔過

理論上可以既,就好似i7-5820K 跟據官網max 64gb ram,但實際128GB 都可以,分分鐘 如果有32GB 單條都 ...
jack0608hk 發表於 2016-6-1 18:08

逃佬六百幾蚊條,心思思想打爆佢
平時用開VM,打機,chrome開多tab,多ram無妨
而且一次過買兩條16g好過由細容量ram咁買起,換走左果啲舊ram冇定洗好浪費
不過我就係擔心相容性囉

官網話16GB但係樓主想要32GB?

好似唔啱數喎。。。

via LG E960, LG H815T, HTC Flounder LTE

官網話16GB但係樓主想要32GB?  

好似唔啱數喎。。。

via LG E960, LG H815T, HTC Flounder LTE ...
astrial 發表於 2016-6-1 20:24

呢點我都知,所以我想問下有冇成功例子

呢點我都知,所以我想問下有冇成功例子
高登天后 發表於 2016-6-1 20:31

32GB基本上要6代先得

顯示到,但用盡。

逃佬六百幾蚊條,心思思想打爆佢
平時用開VM,打機,chrome開多tab,多ram無妨
而且一次過買兩條16g好過由細 ...
高登天后 發表於 2016-6-1 19:44

https://www.newmobilelife.com/2015/06/25/16gb-ddr3l/
將原本單獨的4Gb(512MB)RAM 晶片兩顆疊起來,同時讓處理器認為晶片是一顆的,就可以解決Intel Broadwell-U(五代)處理器最高支援兩條8GB RAM 的問題

可能太貴...香港唔多見有人咁做