[開箱] Intel NUC Skull Canyon 齋開箱

前幾日見到有貨,二話不說就入左。

成set開盒就見到部機……

拆開頂蓋就有USB同NFC header。

而面板有兩塊分別有無骷髏頭同乾淨面板各一:

跟機的牛係19V 6.32A,即約120w,AC就用梅花三腳頭;DC插就用返standard molex頭;遲d去鴨記配多個擺公司都得~

單一張裝機instructions:

因為全機都係USB3關係,所以裝Win7比較麻煩……有時間再post上benchmark。

再用了一排的感受:

優點:
*除左Audio Drive外,幾乎全部都係Intel Generic Driver,無特別古怪driver跟,乾淨(一般NUC優點?)
*雖然機身比一般NUC瘦長,但相當薄身,放係電視機下面都攝到。拎出街又方便
*電源用standard molex插,只要係鴨記搵到相同插頭19V 120W的牛就用到

缺點:
*當你開緊機,又想搬部機果陣,粒Power掣好似就㩒到,只好係Windows度校Do nothing when pressed
*全速開風扇聲係非常嘈吵,而且d聲重要唔係靚

師兄行貨做緊幾錢??部機把風扇嘈唔嘈?

呢部勁野 但用既 m.2 ssd,我早排係3C揾過都唔覺個水牌有得賣,反而亞馬信就好多 choice。Ching 你入左邊款 m.2 ssd 參考下 !?

呢部係NUC入面既機皇

超仔哥 發表於 2016-6-1 20:36

早兩日中田FB 見到有得賣, 5799
btw 支持樓主開箱, 好正!!!

超仔哥 發表於 2016-6-1 20:36

做緊六千有兩舊找,不過我買果陣好似無乜貨……

風扇其實都幾響,尤其部機相對地細部,風扇聲差唔多無隔無屏障咁出哂蒞。感覺比MacBook Pro 13"重大聲。

正野~最強核顯~

唔係4方形有啲唔慣

正野~最強核顯~
akiro 發表於 2016-6-1 21:10

仲可以用Thunderbolt 3 外接 Razer Core!

有幾多個雷電插頭