[電源器] 80plus金牌火牛會涼D?

依家用緊某跑車牌薄身機箱送嘅火牛超熱超嘈
個火牛出風位重要吹正我隻手冇冷氣時真係熱到hihi

想換過隻, 上網睇先發現原來細火牛選擇真係超小
搵到隻SilverStone ST45SF好似唔錯

但佢分左80銅同金兩款, 價錢分別係HK$520同$698
理論上金應該涼D, 但值唔值俾多兩舊?
俾著師兄們你地會點揀?(定有其他牌子推薦? )

如果你用GTR有買火險就唔值

如果要細size火牛嘅話SS係唔錯選擇

理論上能源轉換效率高D相對熱量會低少少, 但實際未必差得幾多, 貴30% 似乎唔值

依家用緊GTR 薄身機箱送嘅火牛超熱超嘈
個火牛出風位重要吹正我隻手冇冷氣時真係熱到hihi  :d ...
hpkpk123 發表於 2016-6-3 21:44

我鐘意CORSAIR SF450

減你 d 硬件功耗會實際點

減你 d 硬件功耗會實際點
Miipp 發表於 2016-6-4 01:08

減左好多架啦, cpu降左成0.15v
http://www.hkepc.com/forum/viewthread.php?tid=2266198

細牛好像有一隻台達牛300w都是300元,我都幫人用過幾隻

個火牛出風位重要吹正我隻手冇冷氣時真係熱到hihi  :d ...

火牛出風熱,也會受CPU的熱量影響,因為火牛抽CPU出的熱風。CPU、北橋有可能是主要出風熱的原因。風扇聲音大是火牛的問題。

Silverstone 既SFX牛把風扇O係內部溫度唔高於55度既時侯係唔會轉

另外, 你條RAM 行2V想早D燒? DDR3 過1.7V 已經唔O岩長行