[電腦組合] 打機黎講買一粒i7 extreme好定系買兩粒xeon好

我都想整多一部新電腦同你差不多

可惜呢度論壇好似無咩人提供相關xeon 硬件意見
想學玩多d 同學新野都冇咩用!

呢加既GAME好似最高支援12T

Xeon主要係for server(少部份除外),
樓上兩位請補充基本電腦知識.
同埋呢個問題係成日討論. 係你地冇去搵姐

如果相差得遠一定係高Hz少core 好過多core 低hz
重未計X/K 超得
你其奇開隻新game 睇下就知佢multicore 優化得好差
就算係黎緊DX12都唔見得佢會support multicore 去到大過6 core 既地部
Google 下DX12 benchmark都見到6 core 打上係無咩增長

如果相差得遠一定係高Hz少core 好過多core 低hz
重未計X/K 超得
你其奇開隻新game 睇下就知佢multicore 優 ...
tyranid 發表於 2016-6-5 12:54

同意
CPU時脈愈高打機愈快

Intel 6核以上
打機係完全睇時脈

買 6950X 關 HT 超到 4Ghz

打機黎講買一粒i7 extreme好定系買兩粒xeon好?我check過價錢一樣
mmcheung63 發表於 2016-6-5 03:00

Kabylake i7 + gtx 1070, 應該是本年最高性價比打機組合

Kabylake i7 + gtx 1070, 應該是本年最高性價比打機組合
P14 發表於 2016-6-5 16:39

i7唔見得會高性價比過E3 V5/V6...