[中央處理器] 現役 i5-2500K VS 最新 i5-6600

宜家用緊 i5-2500K : 4C4T, 3.3-3.7GHz
諗住買部新機,然後將宜家部機做backup機,但我發覺用接近Hz 既型號做比較,例如
i5-6600: 4C4T, 3.3-3.9GHz 及 i5-6400: 4C4T 2.7-3.3GHz

我用cpubenchmark 網站做比較,
i5-2500k(6453分): https://www.cpubenchmark.net/cpu ... Hz&id=804#price

i5-6600(7609分): https://www.cpubenchmark.net/cpu ... 3.30GHz&id=2594

i5-6400(6550分): https://www.cpubenchmark.net/cpu ... 2.70GHz&id=2578

從數字上,我睇唔出效能有d乜野分別。咁究竟係cpubenchmark  唔可信,還是 Intel 無進步?

i5-2500k對i5-6600差成千分點會冇分別

好明顯係AMD冇力,Intel先唔出力打,每年個構架平均只提升10%左右,而另一個角度睇可能係因為CPU性能過剩。其次,呢個CPU benchmark網係靠用戶上傳自己分數再取平均值,但唔會計算當時CPU頻率,所以帶K既CPU好有可能係超完先上傳,分數會比較高。
實際上6代比2代同頻點都有約40%進步

宜家用緊 i5-2500K : 4C4T, 3.3-3.7GHz
諗住買部新機,然後將宜家部機做backup機,但我發覺用接近Hz 既型號 ...
onwest 發表於 2016-6-5 13:25

32nm vs 14nm 製程都冇分別? 唔好將Sandy Bridge神化咗, 淨係7系晶片底板得2個SATA3, 對比100系晶片組底板有6個SATA3, 已經有分別, 升級與否係個人泱定, 唔洗揾理由.

因為冇錢, 我依家仲用緊22 nm Ivy Bridge, 等年尾手頭鬆動, 先至升級Kaby Lake

會快少少, 但唔多
用到有軟件行得好慢先換
如果未有SSD, 買 SSD 裝 OS, 常用軟件最抵, 120GB, $254

32nm vs 14nm 製程都冇分別? 唔好將Sandy Bridge神化咗, 淨係7系晶片底板得2個SATA3, 對比100系晶片組底 ...
spooky 發表於 5-6-2016 13:55

SSd插SATA3同SATA2有明顯分別
但機械硬碟根本行唔盡

唔好睇數字啦
唔夠婧或暫壞先至升級
否則唔會有大分別

回覆 6# billykhw
不過4k分別好細

我由2500K @ 4.2GHz → 6400 @ 4.3 GHz

用落真係0分別,打機都係咁話   

SSd插SATA3同SATA2有明顯分別
但機械硬碟根本行唔盡

唔好睇數字啦
唔夠婧或暫壞先至升級
否則唔會有大分 ...
billykhw 發表於 2016-6-5 14:19

你咁講, 其實P4同Core都冇分別, 咪又係x86 CPU, 唔講熱力啦, 我試過P4 3.4C用原裝STOCK COOLER加暴力扇可以降到24度待機 (室温22度).

仲有SSD咁平, 到底有冇人仲用HDD嚟裝OS? 如果認為冇需要, 不如慳番D錢.

Sandy Bridge 對比Broadwell-E又冇分別?

i5-2500k對i5-6600差成千分點會冇分別
問題大2011 發表於 2016-6-5 13:35

如果有用緊VM 根本完全唔會考慮買K仔,