[保養相關] 塊版asus z87-A兩年打柴,粒4670k仲可以買邊塊版?

今日打打下機,無拉拉斷電,再開唔番,我拆左個case 出來,發現每當一按power 就有陣燶味,但成塊版仲好靚仔,又無爆電容之類。
講完廢話,問正題,
z87a係咪保3年?有無ching 知?邊間邊到保?
如,當無保,塊版socket 1150,i5 4670k(超開頻)仲可以用咩版超?有無ching 推介?
基本要求sata x6,光千音效輸出

補充火牛資料
antec 牛650w 有80plus gold 字眼個款,用左兩年,大既用左半年既時候火牛會滋滋聲(好細聲),但相安無事左兩年,而家唔知壞佢定底版。。

asus 咪漢科囉. 個盒無寫邊度保嘅就係水貨

發現每當一按power 就有陣燶味
幻~影 發表於 10/6/2016 03:55 AM

唔俾壞火牛? 點解一定係底板?

唔俾壞火牛? 點解一定係底板?
q_p 發表於 2016-6-10 04:16 AM

因為直情近距離聞過,燶味出來既位置 大概係cpu 個邊,但已拆埋cpu,都好靚仔,唔似燒u,火牛都試過聞過下,又無咩味。當然我都敢100%肯定,因為睇表面連底版都好靚仔

點解不換牛先試

點解不換牛先試
blackkh 發表於 2016-6-10 07:49 AM

其實兩位ching 都覺火牛機會大d?但d 燶味 聞去係底版發出多,我都1516,有無ching 教我試下,點先知邊個壞?我比電源,塊版有正常著燈,但係 第一次按power 會著到1秒唔夠(cpu 同display fan),之後再著會無反應,而且有少少燶味

補充資料,現時用緊既牛係antec 牛650w 80plus gold 字眼,都係用左2年 ,以前買番來用左半年到就開始出現細細既滋滋聲,但一直用到相安無事。

拎去漢科吧,保3年

回覆 6# 幻~影
咁唔插CPU 8pin, 淨插24pin同GPU, GPU fan 有無keep住轉?
利申:純八卦問,都係攞去漢科check吧

你一個個電容睇,固態都會爆的