[記憶體] 混插行20G RAM 定淨行新果 16G?

朋友見RAM 平,升級電腦,由原本4G,加兩條8G

加完之後:

如果淨行果兩條 8G,會行dual channels
其他 data 會係:
DRAM frequency 665Hz
FSB:DRAM 2:10
CL = 9.0
tRCD = 9
tRP = 9
rRAS = 24
tRFC = 174
CR = 1T

如果以 RAM 速度計,應係行少 4G 會快啲,但多 4G 又少咗啲機會 swap....整體點插有 so?
唔知其他 config,只收到以上數據。印像中佢部機係 i7唔知乜, win 7 x64, 行 SSD.....一般 EPC文書機嚟 ...唔係我經手唔好問我點解當初得4G RAM

你原本已經是一對2G,我會選20G,因為行1333和1066實質分别好少。
好奇問,條舊ram cl4?乜野來?要超到1333cl9應該0難度。

via HKEPC Reader for Android

EPC文書機點會咁少ram,仲要行1333。。。。。

睇下係咪差嗰4GB就唔夠用

如 4 G 是單條, 就行 2 X8 = 16 GB 好過。

你原本已經是一對2G,我會選20G,因為行1333和1066實質分别好少。
好奇問,條舊ram cl4?乜野來?要超到1333cl ...
hetzer 發表於 2016-6-12 13:20

四條RAM 嘅 SPD....

超頻?唔好搞我....第一唔係我經開手,第二佢(同我 )都唔係好識,小弟上次超頻已經係咩 300 超上450 果個行緊 MHz 嘅年代....只係佢個「終身保養技術員」劈咗炮佢先嚟問吓小弟.....

為免成為佢嘅下任「終身保養技術員」,小弟只打算好簡單咁俾個理由佢,答佢行16GB 定 20GB 就算

部機會唔會run程式多到16G先?如果冇不如唔好插果4G.

四條RAM 嘅 SPD....
超頻?唔好搞我....第一唔係我經開手,第二佢(同我 )都唔係好識,小 ...
dls2046 發表於 2016-6-12 14:13

duel channel, 行 2+2+8+8 都得嘅。

回覆 1# dls2046

Give up the 2 x 2GB cause it's only DDR3-1066, it will force all the ram running at 1066 and make your system running slowly especially you' re using Int. Graphics !!!

Just install the  2 x 8GB Kingston  DDR3-1600...