[操作疑難] 請問怎樣可以認到3TB(右鍵GPT解決)但安裝不了windows!!

買了新硬碟,是3TB有746G使用不到!電腦只看到2TB,請問要怎樣做?是WIN 7,謝謝。

買了新硬碟,是3TB有746G使用不到!電腦只看到2TB,請問要怎樣做?是WIN 7,謝謝。

...
kennedy2046 發表於 2016-6-13 01:35

唔好用MBR分區, 你刪左分左個d區, 改用GPT分區

唔好用MBR分區, 你刪左分左個d區, 改用GPT分區
nnd 發表於 2016-6-13 09:12

正解

題外話,樓主你個C drive係SSD定係HDD? 點解分咁多partitions?

見到Disk0有5個partition以爲係GPT, 而家先搞清楚係MBR Dynamic Disk

感謝師兄,我按右鍵改為GPT,可以格式化使用,但只有儲存功能,未能安裝Win 7,如果改回MBR就可安裝!這又回到之前,只可用得2TB,有746不能使用?請問怎樣安裝Windows。

感謝師兄,我按右鍵改為GPT,可以格式化使用,但只有儲存功能,未能安裝Win 7,如果改回MBR就可安裝!這又 ...
kennedy2046 發表於 2016-6-14 18:16

因為要用GPT做boot drive需要安裝64bit Windows及有UEFI BIOS

感謝師兄,我按右鍵改為GPT,可以格式化使用,但只有儲存功能,未能安裝Win 7,如果改回MBR就可安裝!這又 ...
kennedy2046 發表於 2016-6-14 18:16

Ching, 係冇計, 要裝 Windows 就要 format as MBR, 最大 2 T, 要羲生1T.
要用盡 3T, 就要 format as GPT, 但不能裝 Windows.
另外方法是買隻 128G SSD 裝 Windows, 約三舊,隻 3T HDD format as GPT 做 data disk.

Ching, 係冇計, 要裝 Windows 就要 format as MBR, 最大 2 T, 要羲生1T.
要用盡 3T, 就要 format as GPT, ...
eddychoy04 發表於 2016-6-14 22:32

GPT 可以裝windows. 我而家用緊windows 7 on GPT partition.

我是華碩P5G41T-M LX,怎樣知到BIOIS 有UEFI如有要怎樣安裝?我底板超過五年,是否新出的無這樣問題。

我是華碩P5G41T-M LX,怎樣知到BIOIS 有UEFI如有要怎樣安裝?我底板超過五年,是否新出的無這樣問題。 ...
kennedy2046 發表於 2016-6-15 11:09

你塊板太舊, 唔會有UEFI BIOS架啦......