[記憶體] 新電腦RAM 的選擇

最近我買了新硬件升級部電腦,我朋友話我知原來我塊底板不會受CPU影響可以行到DDR4 2133更高選擇。
如果升級應該升到Corsair Vengeance LPX CL14 2X8GB 2400MHzCorsair Vengeance LPX CL16 2X8GB 3200MHz??

現在硬件
CPU:Intel 4C8T Core i7-6700K Skylake (4GHz,8M Cache,LGA 1151,14nm,Overclock unlock) CPU BOX 盒裝
底板:ASUS 華碩 MAXIMUS VIII HERO Z170,DDR4,LGA 1151,Intel GbE Lan,USB3.1,SATA3 6Gb/s ATX M/B
RAM:Corsair Value Select DDR4 2133MHz 8GB (2x8GB) Ram CMV8GX4M1A2133C15

如果我轉了更高MHZ對打機和開windows10有幫忙??
其實升級有沒有必要??

最近我買了新硬件升級部電腦,我朋友話我知原來我塊底板不會受CPU影響可以行到DDR4 2133更高選擇。
如果升 ...
btgirl1231 發表於 2016-6-13 12:46

升到Corsair Vengeance LPX CL16 2X8GB 3200MHz, 效果會明顯d

如果升 ...
btgirl1231 發表於 2016-6-13 12:46

4 x DIMM, 最高可支援到64GB, DDR4 3733(O.C.)/3600(O.C.)/3466(O.C.)/3400(O.C.)/3333(O.C.)/3300(O.C.)/3200(O.C.)/3000(O.C.)/2800(O.C.)/2666(O.C.)/2400(O.C.)/2133 MHz 非ECC, 無緩衝區 記憶體
雙通道 記憶體架構

你塊板最高支持3733, 換3600都無問題

4 x DIMM, 最高可支援到64GB, DDR4 3733(O.C.)/3600(O.C.)/3466(O.C.)/3400(O.C.)/3333(O.C.)/3300(O.C.)/ ...
nnd 發表於 2016-6-13 12:59

我見腦場都好似無3733-3300買,做腦場朋友話只訂到Corsair Vengeance LPX CL16 2X8GB 3200MHz一盒 $750蚊,佢話代理唔返貨。
其實我升到Corsair Vengeance LPX CL16 2X8GB 3200MHz是不是足夠??
升了有沒有明顯分別??

樓主,你用得6700K及Z170板,無理由唔超頻,超得頻條RAM用3000或以上支持XMP2.0既當然會快D及跟得貼D﹐BIOS選XMP enable就得!

如果你唔玩超頻,就唔好轉RAM啦,差別唔大。

P.S. 我用緊6700K@4.5G+Z170+G.skill DDR4-3000 RAM

樓主,你用得6700K及Z170板,無理由唔超頻,超得頻條RAM用3000或以上支持XMP2.0既當然會快D及跟得貼D﹐BIOS ...
antonyhk 發表於 2016-6-13 13:36

Antonyhk 我都用你個條, 不過唔識超

如果只有2400和3200選擇,應該選擇那一個最好?

更係3200啦

如果只有2400和3200選擇,應該選擇那一個最好?
btgirl1231 發表於 2016-6-13 15:59

唔考慮錢緊係3200啦