[其他] 電腦開機後十分鐘,嘭一聲開唔返機

我家姐部機用咗3年 早排開機後十分鐘 嘭一聲開唔返機

入面全部野冇燒跡象 請問 係咪壞火牛機會最大?

圖中火牛 同款同型號唔知仲有冇得賣 及大約價錢?

補充:肯定有電源到 及 火牛風扇唔著

願各位良師益友 賜我些金石良言 天涯海角 銘記於心 

嘭 放屁聲?
嘭 爆電容?

嘭 放屁聲?
嘭 爆電容?
etboejrb 發表於 2016-6-18 22:52

火牛風扇唔著 係咪代表火牛壞 ?

先換火牛試試, 唔得再換板及cpu

先換火牛試試, 唔得再換板及cpu
abc888 發表於 2016-6-18 22:57

我都係咁諗 買火牛換

都仲唔得會攞去比人整 或 買過部 

我家姐部機用咗3年 早排開機後十分鐘 嘭一聲開唔返機

入面全部野冇燒跡象 請問 係咪壞火牛機會最大?
...
別問我是誰 發表於 2016-6-18 22:36

隻牛有冇燶味? 底板冇燒野就應該係牛, 你部機冇咩野可以燒到嘭一聲

BTW, 你個CONFIG, 買隻300W或以上即可, 我個人建議
FSP  RAIDER SILVER 450W  (ATX牛) /
SilverStone  ST30SF (SFX 連ATX 板) /
SilverStone Strider Essential ST40F-ES230

ANTEC 既平價牛我爆過2隻 (EARTHWATT 380D), 都係DELTA 代工, 所以宜家既VPF 系列我個人就唔推薦啦

隻牛有冇燶味? 底板冇燒野就應該係牛, 你部機冇咩野可以燒到嘭一聲

BTW, 你個CONFIG, 買隻300W或以上即 ...
s20021139 發表於 2016-6-18 23:06

隻牛都無燶味 用電筒照入隻牛 又唔見有黑有燒

我先買牛換再算 感謝你的建議 

拔走**所有** USB 嘢再試?
toylet 發表於 2016-6-18 23:25

只得機箱 無插任何野 滑鼠鍵盤都無插

機箱內只得 SSD 及 DVD-Rom 插住 咁我應怎做 ?