[中央處理器] 好多年冇砌過機,想了解下依嫁AMD cpu 係點 ?謝

FXcpu係咪amd中最勁A10佢定位又係點嫁呢??…想問有冇講解AMDcpu 網頁嫁,謝謝…

最新消息係可以流暢玩DOOM

FXcpu係咪amd中最勁A10佢定位又係點嫁呢??…想問有冇講解AMDcpu 網頁嫁,謝謝… ...
chungkai0111 發表於 2016-6-19 20:26

AMD 現時家用有3個PLATFORM: AM1, FM2+, AM3+, 唔計ONBOARD CPU(A4-5000, ETC.)

AM1: 主攻平價市場, 現況為半死不活等EOL

AM3+: 主攻主流到高性能市場, CPU 以FX行頭 (FX-4300, FX-8370 ETC), 全部都係舊既PILEDRIVER架構CPU, 所謂新U都只係升頻率, 唔計220W神器FX-9590, 最高級既CPU, 性能只係對面I5水平, 功耗仲要高好多, 除非只用AMD而且只追求性能, 否則冇理由買AM3+ PLATFORM, 都係等EOL

FM2+: 主攻入門至主流市場, APU 以 A4,A6,A8,A10行頭(A8-7600/ A10-7870K ETC), CPU以ATHLON 行頭 (ATHLON X4 860k etc), CPU架構有PILEDRIVER 有EXCAVATOR,   而APU 既GRAPHIC 主要係GCN 架構支援DX12, 一般都會建議買呢個PLATFORM

大致上係咁, 另外家用市場黎緊會統一成SOCKET AM4, 唔會支援現有CPU, 而第一波AM4底板同埋CARRIZO APU 將會於未來幾個月出場, 而ZEN APU 大將會係2017年上半年出

基本上架構好多年未更新,好難說服自己用做

AMD 現時家用有3個PLATFORM: AM1, FM2+, AM3+, 唔計ONBOARD CPU(A4-5000, ETC.)

AM1: 主攻平價市場, 現 ...
s20021139 發表於 2016-6-19 23:07

Thx,咁想問埋,eol係AMD乜來,又係用AM3平台??AM3+真係好唔 建議~thx

Thx,咁想問埋,eol係AMD乜來,又係用AM3平台??AM3+真係好唔 建議~thx
chungkai0111 發表於 2016-6-19 23:16

產品壽命結束(英語:End-of-life,縮寫EOL)是一個用於提供給用戶產品的術語,表示該產品的生命周期結束,供應商計劃停止市場行銷、銷售等,產品服務也可能隨之受限甚至終止。

https://zh.wikipedia.org/wiki/%E ... D%E7%B5%90%E6%9D%9F

AMD cpu已經可以當無左。。。
睇下年有冇新野啦。。。

FXcpu係咪amd中最勁A10佢定位又係點嫁呢??…想問有冇講解AMDcpu 網頁嫁,謝謝… ...
chungkai0111 發表於 2016-6-19 20:26

A10係APU,講快FX應該快D,如會插額外的Display,並不需要A10。

基本上架構好多年未更新,好難說服自己用做
ho99038 發表於 2016-6-19 23:12

其實我都係因為會打下機又覺得D顯卡2-3年一係死卡一係死風扇太麻煩先用APU.....

本身APU成個PLATFORM 唔算特別平, ITX板少個BIOS又寫得差, 好睇重RAM但個IMC又唔係真係好得, RAM想行2133 都要SET得好鬆先穩

但少左張VGA又真係少D野煩(壞), 真係睇個買家點取捨

其實我都係因為會打下機又覺得D顯卡2-3年一係死卡一係死風扇太麻煩先用APU.....

本身APU成個PLATFORM 唔 ...
s20021139 發表於 2016-6-19 23:44

姐APU板係一定要用內至display??