[中央處理器] 唔明 AMD 點解唔做 dual cpu

我知實有人話啦

而家咪雙核四核囉, 仲 dual 黎做乜呢?
唔係同一個 die 又慢左

但係, 你唔玩 dual / quad cpu
你望下 8 核既 xeon 幾錢先?
16 核既 xeon 又幾錢先?

你用番而家 fx 8系去 x2 / x4
出黎既 8 核 / 16 核係平好多喎

以前 dual duron 好好玩架, 你地又知唔知先?

哎, 而家個個都中晒 intel 既毒
時脈高就好似咩都得

事實係唔係架囉

而家會覺得時脈高就等於一切
係因為而家既 OS 做唔到幾粒 cpu/ 幾個核心變到好似一個核心咁

唔係一定係咁的

完全明白
AMD係窮人恩物
民間性價比高嘅電腦
唔適合做EPC文書機

其實...
Opteron係有做多cpu...
_
時脈高冇用?對於大部份用家黎講,單核性能高嘅四核心已經夠晒
日常使用黎講,單線性能低反而係你有100核都補救唔到
_
仲有,做雙cpu? 咁不如做C2D*2=C2Q極級膠水?
仲有,2*4C8T永遠比唔上單粒8C16T,呢個係定律,只有需要極多核心數時多cpu先有價值
_
就算真係做,都係做雙APU,但做雙4C APU,又不如做單8C CPU配一粒MOBILE獨顯

btw
根本唔關os事
好多野你夾硬拆做多線,效率唔會高

係冇做定係你搵唔到咋

就算係煙條佢多數都係做server版或者top-end
家用版CPU好少
你係搵普通A乜A物梗係冇...

咩叫時脈高就咩都得,邊個仲咁諗法
你係咪十幾年前過黎架
而家AMD架構完全垃圾係事實

E5-2675v3都係2000蚊一粒,已經16c32t,唔知2粒fx 8核要幾錢?

係冇做定係你搵唔到咋

家用版CPU好少
你係搵普通A乜 ...
tuyylihk 發表於 2016-6-30 11:47

佢應該唔知有Opteron呢樣野
更加唔知FX 8370 @ 5GHz都唔夠i7 4790@4GHz打

係冇做定係你搵唔到咋

家用版CPU好少
你係搵普通A乜 ...
tuyylihk 發表於 2016-6-30 11:47
仲有
計stock frequency,好似普遍係AMD高啲

仲有
計stock frequency,好似普遍係AMD高啲
yjfoeg 發表於 2016-6-30 12:01

近排架話應該係煙條高少少既

戴返頭盔先,印象咋
成5年冇換係冇追咁貼,你知5年前咩u架啦,到而家都未有吸引力換

所以AMD幾垃圾

近排架話應該係煙條高少少既

戴返頭盔先,印象咋
成5年冇換係冇追咁貼,你知5年前咩u架啦,到而家 ...
tuyylihk 發表於 2016-6-30 15:25

AMD 5年黎冇乜進步
Intel... 亦冇必要換住
換AMD又好, 睇佢激唔激發到Intel又好
今鋪都係睇Zen