[電腦組合] Intel Skull Canyon NUC6i7KYK 數問

小弟最近想入手部 Intel Skull Canyon,希望入手左既 ching 答答小弟:

1. 你地配咩 RAM?我見 Kingston 有隻 system-specific SODIMM 16GB 單條 KVR21S15D8/16 喺 jum寶賣緊 $575,唔知有冇更平既推介(我係想買兩條 16GB)?

2. 個 NUC 同火牛大約幾重?因為我係打算帶出街用。

3. 個 NUC 既 box set 裡面有冇提供埋電源線?因為見到有啲評測話盒入冇果條「品」字形接口既電源線…

4. 有冇地方賣得平過 jum寶?jum寶網上寫 $5630(幾日前 $5690)。

Thanks~

你Ok水貨就新蛋,而家送16G ram,如用最平個間代運約港紙5,100連16G ram,平行貨一千度。

我部五代i5NUC都係新蛋特價時買

via HKEPC Reader for Android

你Ok水貨就新蛋,而家送16G ram,如用最平個間代運約港紙5,100連16G ram,平行貨一千度。

我部五代i5NUC都 ...
bbqiller 發表於 2016-7-2 18:22

Thx ching,咁係咪冇保養?

想問下閣下點解有想法帶NUC出街用??

想問下閣下點解有想法帶NUC出街用??
戀人未滿 發表於 2016-7-2 19:08

其實係想帶返公司用… 細部之餘貪佢同啲商用 notebook 一樣有 kensington lock。

其實係想帶返公司用… 細部之餘貪佢同啲商用 notebook 一樣有 kensington lock。 ...
blackranger 發表於 2016-7-2 07:14 PM

即係想公司同屋企兩用,
公司就文書用? 屋企就可以打機?

即係想公司同屋企兩用,
公司就文書用? 屋企就可以打機?
戀人未滿 發表於 2016-7-2 19:18

主要係想用黎處理公司野,取代部 Macbook Pro。
呢部 NUC 得 Iris Pro 580 唔打算打機,亦冇 budget 加個 Razer Core…

回覆 7# blackranger
Intel Skull Canyon 係FOR打機用的,
我建議你用/買返NB, 或者普通 2C4T NUC夠哂,

新蛋就美國保我估。

via HKEPC Reader for Android

回覆  blackranger
Intel Skull Canyon 係FOR打機用的,
我建議你用/買返NB, 或者普通 2C4T NUC夠哂, ...
戀人未滿 發表於 2016-7-2 20:02

我做 IT 架 ching,2C4T 唔夠用。
我如果要打機會揀部有 970M/980M~