[保養相關] 劏牛 - Cooler Master GX750

話說入左隻 EVAG G2 850W, 呢隻 CM GX750 就要入箱, 用左 4 年, 佢除左有一路顯示 PCI-E 唔係好夠電外, 最大問題是裹面積哂塵, 今日得閒一於劏牛, 好簡單, 見鏍絲就拆, 就會開到蓋, 係小心風扇面果 4 粒最後拆, 如果唔係把風扇會吊吊 fling 係裏面。

呢張相已清塵, D 塵成吋厚, 太核突, 冇影

把扇可換的

新嘅一樣

左上角粒鏍絲拆左會冇左保養, 小心, 但唔拆就開唔到篕

完全裝回

買左隻 CM V650 個盒未掉, 剛好放得落

Pack 好入盒

清潔機箱又

睇隻GX750 散熱翅片應該係enhance 代工,
當時都未興用全日系cap, 主要睇攞咩牌
下次拆果時應該睇下2次側既cap 有無大肚
fix 到又可以keep 住用

睇隻GX750 散熱翅片應該係enhance 代工,
當時都未興用全日系cap, 主要睇攞咩牌
下次拆果時應該睇下2 ...
wgpoon 發表於 2016-7-3 19:35

睇過, 啲 cap 冇大肚, 唔係身痕玩線, 都起馬用多一兩年。

睇過, 啲 cap 冇大肚, 唔係身痕玩線, 都起馬用多一兩年。
eddychoy04 發表於 2016-7-3 19:39

換850G2 都算升級
而且由花仔代工, 內部用料都算幾好,
半橋+LLC 再DC-DC, 如果正正常常用咁都幾難壞
借techpowerup link 一用
係output 加cap 做穩壓filtering通常係貴野先有

以一張金牛價來講算比足料

換850G2 都算升級
半橋+LLC 再DC-DC, 如果正正常常用咁 ...
wgpoon 發表於 2016-7-3 19:58

你講果堆野我都唔知嗡乜, 總之就好啦。

換850G2 都算升級
半橋+LLC 再DC-DC, 如果正正常常用咁 ...
wgpoon 發表於 2016-7-3 19:58

你講呢D野我都唔明,總之睇完各大review網站既測試後,知道振華代工既EVGA係好野及用料足,所以就入貨及放毒啦

Antec冇得劏
以後買Coolermaster

Antec冇得劏
以後買Coolermaster
alan216hk 發表於 2016-7-3 21:37

Cooler Master V series 及 EVGA G2 850W 都冇得劏.......

Cooler Master V series 及 EVGA G2 850W 都冇得劏.......
eddychoy04 發表於 2016-7-3 21:41

唔係掛

唔係掛
alan216hk 發表於 2016-7-3 22:25

係呀, EVGA 仲十年保,邊敢劏。