[主機板] Asus z170板, 有8個sata port, 有咩選擇?

好似只係得 Maximus VIII hero 有8 個sata port?

好似只係得 Maximus VIII hero 有8 個sata port?
abcddd888 發表於 2016-7-4 10:59

astock z170 extreme 6
gigabyte z170 ud5(好似咁0既名)
gigabyte 有隻gaming板都有
其實隻隻牌子都有z170 8個sata板
我之前都係搵8個sata 170板,所以差唔多睇曬,結果買左asrock,so far so good,但再揀唔會買佢。

點解再揀唔買asrock?

點解再揀唔買asrock?
abcddd888 發表於 2016-7-4 11:28

我唔知係我手臭定乜,新買使用初期會間歇關唔到機(windows入面的關機程序),要手動關。(我懷疑係windows問題)

但手動關左之後會開唔返機,直情係冇電到0個隻。要鬆埋power cord,等十零廿分鐘再試,佢又開得返。我甚至想拎去代理搞。(已換過火牛試,仍有相同情況)

不過呢d情況唔常出現,近呢幾個月冇再發生,正正常常,我當佢冇事。但心理上已經打折,唔會再用呢隻牌子。

abcddd888 發表於 2016-7-4 10:59

sorry,原來我一直搞錯左。你只係問asus……

asus sabertooth z170 Mark 1都有8 sata

我唔知係我手臭定乜,新買使用初期會間歇關唔到機(windows入面的關機程序),要手動關。(我懷疑係wind ...
dorataihung 發表於 2016-7-4 11:38

師兄 有保養去代理check check 好 bo

via HKEPC Ionic Reader v1.3.3 - iPhone

師兄 有保養去代理check check 好 bo  

via HKEPC Ionic Reader v1.3.3 - iPhone
Zell 發表於 2016-7-5 01:17

謝謝意見。呢幾個月正常使用冇事就唔理了,最驚係拎上代理時佢又正常,白行。(因為我暫時都唔知要做d咩先會出現呢個情況)

用多一年半載,睇睇zen咩料先,可能轉返去AMD。畢竟鋤強扶弱左好多年,咁耐用過三粒intel咁多,AMD就用過好多。最後粒1045t頂左幾年先轉煙。AMD爭氣的話,我都想支持下佢。