[主機板] [求助][最後五強]母親的抉擇 Z170 ~ 1500$

打算星期六出機
一路都諗唔到用邊塊好
睇下有無邊塊我係睇少左
用途都係打下機
筆直最多都係1500左右 ATX
暫時睇過下
Asus:
ASUS Z170 PRO GAMING
ASUS Z170-A
AsRock:
AsRock Z170 Extreme6
MSI:
MSI Z170A GAMING PRO CARBON
GigaByte:
GA-Z170X Gaming5

依家有DDR4 2400 32G
準備CPU買i7 6700K
SSD 就MX200 最多都係6個SATA就夠
上面果六塊邊塊會係好D

Cooler
212X 定 Tranquillo 好拆洗

另外CASE有咩好選擇
要放得落1070 同上面的Cooler
最好有可拆洗的隔塵網 可以全拆|磁吸就最好
三隻HDD 一隻SSD

感謝

打算星期六出機
一路都諗唔到用邊塊好
睇下有無邊塊我係睇少左
用途都係打下機
...
watkower 發表於 2016-7-6 21:41

asrock extreme 6有8sata,你用得著嗎?唔用咁多個,買第張好d

Z系列MB識買一定係買ASUS

睇顏色

如果你個箱係黑theme 就Pro gaming
如果唔係就A

我個人比較中意A 果個樣

AL131 發表於 2016-7-6 22:11

唔一定,而家用緊MSI都very good!

AL131 發表於 2016-7-6 22:11

我記得之前好似有講過asus 獨有d咩野係可以oc得勁d

asrock extreme 6有8sata,你用得著嗎?唔用咁多個,買第張好d
dorataihung 發表於 2016-7-6 21:45

見到佢有雙lan好似幾正咁姐

睇顏色

如果你個箱係黑theme 就Pro gaming
如果唔係就A

我個人比較中意A 果個樣 ...
marcochl 發表於 2016-7-6 22:16

其他我都係有d偏向呢2張
又係落唔到決定
以Gaming計係咪買番Gaming呢
A D料又好似差唔多

唔一定,而家用緊MSI都very good!
antonyhk 發表於 2016-7-6 22:26

就咁睇佢MSI都好似幾足料
同MSI 打機都好似幾好咁

如果係以前AsRock高CP果陣我實諗佢
依家我都係諗住 Asus > MSI > AsRock

Z170A GAMING PRO真係好似幾型咁

打算星期六出機
一路都諗唔到用邊塊好
睇下有無邊塊我係睇少左
用途都係打下機
...
watkower 發表於 2016-7-6 21:41

單卡就z170i pro gaming
雙卡就z170 matx

當我冇講過原來一定要求atx

單卡就z170i pro gaming
雙卡就z170 matx

當我冇講過原來一定要求atx ...
044003 發表於 2016-7-6 23:46

因為諗住玩六七年
所以準備日後打爆曬64G
同插顯卡 / LAN卡備用
所以普通MATX都唔夠用

我今日入左塊 ASRock Z170 Extreme4 都有6個SATA頭

樓主個 list 6 張都可以, 我會在 Asus Z170 ProGaming or Asrock Z170 Extreme 6 二㨂一。