[測試] AMD APU 升 win10 好處和壞處

事源昨天手痕,將部 APU-ITX 機仔升上 wio10 x64,睇睇有無驚喜,
(A8-7600+FM2A88X_itx+8gbx2_2400)
當搞好所有基本driver,便開始測試 :
1.)  玩 tomb-raider-rise 效能和 win7,
      差不多,可以話 dx12 無乜作用,
      全最底效,都會卡。
2.)  試睇 4K 片,用 k-lite mega 12.2.2,
      在設定內選回 :R7-內顯,試睇切燒鵝,
      終於有驚喜了,可以流暢地播放,
      不像 win7 會卡到聲晝不同步,
      但一樣是 cpu FullLoad 的。
3.)  再用 Chrome 上 youtube 睇4K片,
      也可以流暢播放,
      不像 win7 會卡片。

以上是 AMD APU,上了win10測試效果,
如各位師兄有其他意見請指出。

回覆 1# ontheway

AMD只有兩,三個民用U似樣. 據知A10-7870K與A8-XXXX, 如果性能一樣,但導熱表現有分別. 如果A8同樣用錫作中間層, 可能多兩,三格呢.

多謝提供資料,我跟手有2Ⅹ部APU,
唔夠胆升,終於可放心上win10.
初時怕佢drivers吾掂

用開,win 7 唔轉啦

1. 正常你較左DX12 應該會更加LAG
2. 應該唔關win7或win10事 似係你個k-lite mega 12.2.2所揀嘅decode唔同左

回覆  ontheway

AMD只有兩,三個民用U似樣. 據知A10-7870K與A8-XXXX, 如果性能一樣,但導熱表現有分別. 如 ...
polarhei 發表於 2016-7-11 16:32

唔知係咪心理作用,感覺上用咗windows 10冇咁熱,
在win7時用aida64測量溫度,平均(打機/睇4k片)時,溫度都有60~62度,
但在windows 10,平均(打機/睇4k片)時,溫度52~57度,
真係唔知邊度優化咗!!!

1. 正常你較左DX12 應該會更加LAG
2. 應該唔關win7或win10事 似係你個k-lite mega 12.2.2所揀嘅decode唔同 ...
manhoi 發表於 2016-7-11 21:30

1.)  真係唔知揀咗dx12有咩唔同,
       麻煩師兄可唔可以解釋一下呢?  Thank

2.)  個k-lite mega 12.2.2,在win7 已經採用了,
       設定也是一模一樣,
      估計係APU drivers 有優化咗,但唔知關唔關DX12事喎.

暫時試咗睇4k片真係好咗啲,希望各位師兄多多留貼,比啲寶貴意見.  Thank

多謝提供資料,我跟手有2Ⅹ部APU,
唔夠胆升,終於可放心上win10.
初時怕佢drivers吾掂 ...
akam7777 發表於 2016-7-11 17:24

師兄如果你好似我咁樣成日睇4k/高清片,
真係試下升級上去win10試試喇.

還有我用 FrieFox 上網真係非常暢順,
如有新嘅進展會更新給大家.

回覆  ontheway

AMD只有兩,三個民用U似樣. 據知A10-7870K與A8-XXXX, 如果性能一樣,但導熱表現有分別. 如 ...
polarhei 發表於 2016-7-11 16:32
7870K 7890K 7670K
其餘都係同Intel一樣嘅垃圾散熱膏...