[主機板] 水冷 + 火牛 + 機箱 - 沒有足夠USB 2 port使用

早排計劃將已用了7年的電腦進行升級。在此感謝各師兄提供的配置建議。早兩日已入手各項配置及完成安裝。現時配置如下。

CPU:Intel Core i7-5820K
Mainboard:ASUS ROG STRIX X99 GAMING
RAM:Corsair Vengeance LPX 16GB (2 x 8GB) DDR4 2400MHz x2
Display:ASUS STRIX-GTX950-DC2OC-2GD5-GAMING
Water Cooler:Corsair H110i
PSU:Corsair H850i
PC Case:Cooler Master MasterCase Maker 5

Corsair水冷及火牛都配置Corsair Link系統監察。需以mini USB頭連接至底版各1組USB2 port。同時機箱面板的USB2插頭亦需要連接至底板才可使用。即整套電腦配置需用上3組USB2 port。但底板祇設有2組USB2 port。請問此問題如何解決?

買條USB 3.0 19pin轉 USB 2.0 9pin 即可

買條USB 3.0 19pin轉 USB 2.0 9pin 即可
yjfoeg 發表於 2016-7-13 09:37 PM

收到!唔该哂!上淘宝搵下先~

個舊箱咩,搵過有USB 3嘅箱好D吶喎。

個舊箱咩,搵過有USB 3嘅箱好D吶喎。
caferomeo 發表於 2016-7-14 01:43 AM

你指機箱?係新機箱。有USB 2 + USB 3。但我遇到的問題是底版沒有足夠USB 2的port位供我使用。

yjfoeg 發表於 2016-7-13 09:37 PM

在淘寶買了一條轉接線。但運費貴過條線...

問題已解決。感謝師兄教路!

底版本身唔係有一組USB2 9pin + USB3.0 19pin咩⋯

Nzxt iu01  接motherboard 加多五個 usb 2.0

底版本身唔係有一組USB2 9pin + USB3.0 19pin咩⋯
elt 發表於 2016-7-19 20:37

佢咪話佢用Corsair牛+水冷囉
Corsair高智能產品要佔用9pin黎傳data

elt 發表於 2016-7-19 08:37 PM

因為底板USB 2.0得兩組。而我需要用上三組。所以將其中一做USB 3.0轉做USB 2.0用。