[操作疑難] 新買電腦無耐就出問題,求解答

琴晚電腦開極都唔得,插座換過,火牛線換過換過都唔得,我肯定所有線都已經連接好,我就懷疑底板或者火牛出左事,因為只係第六日,就打算去換件。但係今朝一起身,再試多次竟然開得番。點解會咁?同埋我應該點算好?

琴晚電腦開極都唔得,插座換過,火牛線換過換過都唔得,我肯定所有線都已經連接好,我就懷疑底板或者火牛出 ...
sam30079 發表於 2016-7-17 12:55

你隻咩牛?

開極都唔得???有燈著嗎?有的話,好可能 ram 插得唔好。
無燈著,好可能有鬼,咁就要搵我作個法,驅走佢,有無年輕女士幫手... ...

回覆 1# sam30079

1) 玩到部機好熱, 凍番之後溫差大有水氣,
2) 有物件未插實接觸不良
3) 存放電腦的地方不平衡

牛出事多, 換隻牛試下。

我隻牛係ANTEC HCG520M
多謝咁多位師兄解答,用多一排先再算

回覆  sam30079

2) 有物件未插實接觸不良
3) 存放電腦的地方不 ...
greatnews 發表於 2016-7-17 15:14

呢個咩玩法?

我隻牛係ANTEC HCG520M
多謝咁多位師兄解答,用多一排先再算
sam30079 發表於 2016-7-17 16:18

又係Seasonic代工....
換牛啦
http://www.hkepc.com/forum/viewthread.php?tid=1982435

我換走左seasonic之後, 試過用cosair GS600 (2年)同FSP(已1年)都完全冇事

又係Seasonic代工....
換牛啦

我換走左seasonic之後, 試過用cosair GS600 (2年)同FSP(已1年) ...
bihari 發表於 2016-7-17 19:02

你好黑仔, 六合彩有冇中。

其實火牛有事真係最難察覺,其他組件有事都好訊息話比你知有事,底板dodo聲響下或是入windows已經提示你有問題,火牛自己特別多暗病但有又可以開機真係好難察覺有事

我最近試過換新板換新cpu,開機比正常慢安裝新作業係卡住卡住行得超慢,心想一定係塊新板有事,最終整部機拿去比人睇....一試完來係個火牛有事