[操作疑難] 脫節了 i5-2500K 而家夠做嗎?

緊係唔夠用來做 EPC 文書機啦. 下下都1080 SLI.
如果upgrade 張 display 去 1080 單卡, i5-2500K 要唔要換?
定係換塊底板超超佢可以頂幾年? (而家塊係超垃圾 Foxconn Z68-A)
我貪心, 諗住買野cheap cheap 4K 返來推.
而家用緊 Dell 2711 2K mon.

回覆 1# mcdull

超超佢唔夠再算啦

你小心cheap cheap 4k 可能係TN, 分分鐘係你隻2K 既downgrade

回覆  mcdull

超超佢唔夠再算啦

你小心cheap cheap 4k 可能係TN, 分分鐘係你隻2K 既downgrade  ...
marcochl 發表於 2016-7-18 09:31

係呀, 諗住買 AOC TN 4K 算.  其實我對畫質冇乜要求..  4K IPS 個價太硬啦.. 等成熟啲先再算.
部2711 都用左幾年...  而家神神地先換.

但超佢, 我要換過塊板.  驚到時又買多件垃圾.

回覆 3# mcdull

唔止係畫質問題, 而係當個mon 太大, TN 既可視角度問題會好現眼
郁一郁就變色

其實4K ips 唔係真係好貴

例如dell, 打個電話即刻平一大截

回覆  mcdull

唔止係畫質問題, 而係當個mon 太大, TN 既可視角度問題會好現眼
郁一郁就變色

...
marcochl 發表於 2016-7-18 09:55

將貨就價, 忍到既...  XD...  最衰小米果啲電視唔啱當mon 用.

回覆 5# mcdull

諗清諗楚呀, 如果唔係日望夜望好不爽點算

回覆  mcdull

諗清諗楚呀, 如果唔係日望夜望好不爽點算
marcochl 發表於 2016-7-18 10:02

我都係上下網多啫..  其實機都少打.  睇片都好少fullscreen.

i5 2500k上3.8ghz性能等於而家i5 6400
夠做啦

i5 2500k上3.8ghz性能等於而家i5 6400
夠做啦
Ryuta 發表於 2016-7-18 13:56

咁要超換邊塊板好?
而家塊Z68A-S.. 我講晒粗口.
張external display 永遠出唔到開機畫面.
d setting 又古怪. 又唔超得.

咁要超換邊塊板好?
而家塊Z68A-S.. 我講晒粗口.
張external display 永遠出唔到開機畫面.
d setting 又 ...
mcdull 發表於 2016-7-18 14:18

咁舊既板好難買得返,你試下出ssp問下腦場有冇D以前走唔到既舊板,有的話asrock你都照殺啦,點都好過你而家呢塊