[中央處理器] 想問6700k 同4790 溫度分別

我宜家用緊4790
睇下如果轉6700k , 會唔會熱d
(前提係唔超先)

散發係環境的熱可能更大, 但 CPU 溫度可能較化

因為 4790 係用散熱膏...

回覆 2# 冰水半糖

咁6700k 係用咩.....?

回覆  冰水半糖

ryan0202 發表於 2016-7-18 20:26

6700K (唔超) 冇 4790 (唔超) 咁熱.
6700K : 上網 40 ℃, 打機 60 ℃.
注意, heat sink 是 Gelid Black Edition.

6700k嘛!?
我就用1個不算太通風嘅itx箱,散熱用貓頭鷹l9i,
剛入windows廿幾度,上下網睇吓片,室溫無冷氣,都係30度鬆d,
好少過40度,
14nm果然好o野

回覆  冰水半糖

ryan0202 發表於 2016-7-18 20:26

4790 die同ihs中間用垃圾散熱膏
6700k...都好似係喎

4790 die同ihs中間用垃圾散熱膏
6700k...都好似係喎
yjfoeg 發表於 2016-7-18 21:59

煙頭越來越慳皮.

6700k嘛!?
剛入windows廿幾度,上下網睇吓片,室溫無冷 ...
tsehung 發表於 2016-7-18 21:54

你個 sensor 壞, 而家夜晚 唔開泠氣, 室溫都過 30 ℃.
冇可能咁低。

你個 sensor 壞, 而家夜晚 唔開泠氣, 室溫都過 30 ℃.
冇可能咁低。
eddychoy04 發表於 2016-7-19 00:03

我開住冷氣只係上網6700k得28度
PS.....風冷

6700k嘛!?
剛入windows廿幾度,上下網睇吓片,室溫無冷氣 ...
tsehung 發表於 2016-7-18 21:54

如果你係喺香港
恭喜, 你塊底板sensor已壞
冇冷氣室溫起碼26~27度, 剛入Windows係冇可能唔夠30度...