[操作疑難] [已解決]求救!Asus STRIX X99 Gaming+MX200無法以GPT安裝WIN10...

試了很久,有改為UEFI only,
bios內卻認不到win10的手指,
也試過安裝時用diskpart將ssd轉為GPT,
但也只能以MBR來format
實在沒辦法了
請問各位師兄有沒有解決方法?

------------------------------------------------
已証實是WIN10手指有問題了,
插在舊主板上用UEFI開機同樣找不到,
另一隻則沒事,
現在已安裝好了,
謝謝各位師兄回覆和幫忙

話說Ching 你個MX200 幾大? 如果唔夠1T既話,建議用返MBR 安裝會好D

仲有你有無系BIOS 度set 返AHCI mode?

隻手指FORMAT格式係NTFS定FAT32?
記得無錯嘅話隻手指一定要FAT32先可以係UEFI BIOS度認到

話說Ching 你個MX200 幾大? 如果唔夠1T既話,建議用返MBR 安裝會好D

仲有你有無系BIOS 度set 返AHCI mode ...
sfcgta123 發表於 2016-7-19 10:21

250G,不過因為打算入4T硬碟,所以才要GPT ,
BIOS裡也有SET做ACHI,不過不關事了,
主要原因是我那隻WIN10手指有問題,
現在換了另一隻就沒事了

隻手指FORMAT格式係NTFS定FAT32?
記得無錯嘅話隻手指一定要FAT32先可以係UEFI BIOS度認到 ...
kkfexe 發表於 2016-7-19 11:25

我不知道呢,因為是原裝的,
但已知道是WIN10手指的問題,
想不到原裝也會有事

https://rufus.akeo.ie
partition scheme = UEFI

主要原因是我那隻WIN ...
abc37 發表於 2016-7-19 20:36

我裝系統果隻SSD係NTFS,放Data隻3GB就用GPT,無衝突
USB要fat32

我裝系統果隻SSD係NTFS,放Data隻3GB就用GPT,無衝突
USB要fat32
rooneymanunited 發表於 2016-7-19 21:46

就是試過不行,系統那隻是NTFS沒錯,
但當我試著放4T硬碟進去時,
只能FORMAT 2T,即是要分PARTITION,
我是打算整隻來用,所以才要GPT。

如asus板試先插win10 usb然後開機即不停按f8,這時應該出了用何裝置boot機頁面,usb應該有sata與uefi usb選擇的,你試選uefi usb來裝。

就是試過不行,系統那隻是NTFS沒錯,
但當我試著放4T硬碟進去時,
只能FORMAT 2T,即是要分PARTITION,
...
abc37 發表於 2016-7-20 04:04
咁其實你究竟係想隻SSD用GPT定係隻4TB硬碟用GPT?
兩回事來架喎

主要原因是我那隻WIN ...
abc37 發表於 2016-7-19 20:36
...SSD唔用GPT,隻4T硬碟都可以用GPT...
完全唔關事架喎