[中央處理器] 請教各位CHING, 點樣將外頻 同RAM 時脈同步 1:1?

係網睇 1:1 先發輝到最好既效能
不過睇左好多都係吾太識,
關於CPU外頻倍頻, 核心MHZ都了解
問題係RAM 既MHZ 點MATCH 番 外頻?
THX ALL

...你喺邊度見到1:1...

而家外頻得100,外頻:RAM 係1:1嘅話...
如果同CPU 1:1又太痴,DDR3行4GHz...
結論:樓主篇文係十年八年前

如果cpu行4gbz, 咩ram可以行到咁快?

via HKEPC Reader for Android

結論:樓主篇文係十年八年 ...
yjfoeg 發表於 2016-7-20 19:00

可能喺倍頻:RAM 1:1

結論:樓主篇文係十年八年 ...
yjfoeg 發表於 2016-7-20 19:00

應該係咪外頻 : RAM 頻 先岩?

結論:用廠機+乜都唔校

應該係咪外頻 : RAM 頻 先岩?
reita1123 發表於 2016-7-20 23:05

以前就係
而家 (都...8~9年前, 初代Core i開始) 改行低BCLK高倍頻, 冇得1:1

1:1 係好多年前既講法了
差唔多係 478/775 年代
danny427 發表於 20/7/2016 18:40

最遲已經係 pentium 60
pentium 100 都好似已經無得 1:1 啦