[主機板] gigabyte z170mx gaming 5 skylake 效能唔好??

想買Z170M板
諗緊ASUS 既plus 定係GIGA既GAMING

GIGA有3.1USB, ASUS好似只係type c, 唔係3.1
research過有人話GIGA板 skylake唔好

請問邊塊好d

用緊兩塊GIGA的板(X99 & H97)
印象真係麻麻地,個APP CENTRE夠膽死自炒
用ASUS個AI SUITE未試過會咁

買左Gigabyte
部機即刻跛
=
講笑姐,不過畀我揀都係揀ASUS

Gigabyte z170mx gaming 5 , 最近入手兩個月乜事都冇 , 係裝 win7 麻煩 , 華碩中版 z170 差唔多要 2100

另有 gigabyte 775 socket E2140。10 歲仲用緊換咗 E4600 SSD 所以風扇散熱 , 希望捱多幾年

華碩都有一部 AMD FM2 , 5 歲行得走得 , 加 SSD 小朋友睇 youtube

技嘉同華碩我都鍾意 , 用過兩個牌都差唔多 , 正常用唔狂轟 , 都好耐用

廠機 acer IBM 都用過全部 4 - 5 年陣亡

依家唔係 20 年前 , 乜牌正常用都差唔多 , 人品好 , 機器好

THX 咁多位
ASUS好似真係最穩陣

Gigabyte z170mx gaming 5 , 最近入手兩個月乜事都冇 , 係裝 win7 麻煩 , 華碩中版 z170 差唔多要 2100

另 ...
Mickey616 發表於 2016-7-21 03:35

點解裝win7麻煩??

ASUS中板1100-1200左右, 2000個塊應該係X99
之前我買ASROCK中左伏, 可能自己超唔好彩
買H170M-ITX/ac, 成個盒到外觀都係ac wifi 板
但我發現點解裝左drive都無WIFI , 之後check bios, 係DL板
之後拎去代理搞, 佢搞左成粒鐘搞唔掂最後要換過塊新板俾我
砌咁多年機第一次見咁既事, 我自己就blacklist左ASRock

回覆 5# polyu7

你特登裝一次咪知道囉.....

比我用 華碩同技嘉都一樣咁好用咁襟 , 無話邊個好唔好? 最緊要功能自己啱用 ,

兩隻我都用過,其實唔超求穩定我會買Gigabyte,平均每部用左六七年都無事,最後自己忍唔住都要升級砌過部

回覆  polyu7

你特登裝一次咪知道囉.....

比我用 華碩同技嘉都一樣咁好用咁襟 , 無話邊個好唔好? 最緊 ...
Mickey616 發表於 2016-7-21 13:14

你送塊板俾我裝又唔MIND XD
幾年前用GIGA版(型號唔記得)都有裝win7, 無咩特別

初初我都覺得牌子無所謂, 但自己手臭中左ASRock個伏之後就知牌子真係有分別
至少出錯率相對會有分別先
兩個功能上都啱用(MSI已經out左), 再黎就睇牌子品質, 所以先問下

btw,  THX