[其他] 電腦開機時"do"一聲個beeper ......

其實係跟底板,定機箱 .......
定係自己再去買嘅呢?

其實係跟底板,定機箱 .......
定係自己再去買嘅呢?
tsehung 發表於 2016-7-22 06:13

那個speaker多數是跟機箱的,但有些是沒有的,在新高登大約是2元一粒,另外華擎板你插了都不會有do一聲的,華碩板就會有

之前出新機買左隻賊船330R...冇跟speaker
結果係部舊機殼 (Antec Sonata, 都有11年) 拆個speaker出黎做器官移植

之前出新機買左隻賊船330R...冇跟speaker
結果係部舊機殼 (Antec Sonata, 都有11年) 拆個speaker出 ...
ms06s_char 發表於 2016-7-22 09:14

姑媽多數有,買的都是大約2元一粒

那個speaker多數是跟機箱的,但有些是沒有的,在新高登大約是2元一粒,另外華擎板你插了都不會有do一 ...
blackkh 發表於 2016-7-22 06:44

用緊asrock h97m仲有do一聲,幾時開始冇

好耐以前唔係用buzzer,係用喇叭仔 (XT年代,打機出發聲都係用佢),買機箱時已裝好咗响機箱。
之後就改咗用細buzzer,都係裝响機箱,但唔知十幾年前就改咗短線buzzer當係機箱附件,嗰時又有D底板內置咗個buzzer(所以有時會多咗一個buzzer)。
跟住就有D機箱冇俾個buzzer。

Asrock 一樣有do一聲開机,
開左fast boot 先冇

係囉~依稀記得有d板係內置焊埋,不過大部份無
機箱呢我買過都5隻左右(其中有隻係姑媽是媽打),全部都唔見,
原來真係要自己另外買

好耐以前唔係用buzzer,係用喇叭仔 (XT年代,打機出發聲都係用佢),買機箱時已裝好咗响機箱。
之後就改咗用細b ...
wyhui5124 發表於 2016-7-22 18:57

小弟機齡都三十有幾,XT機您都記得,前輩您好!

那個speaker多數是跟機箱的,但有些是沒有的,在新高登大約是2元一粒,另外華擎板你插了都不會有do一 ...
blackkh 發表於 2016-7-22 06:44

asrock bios有得set開聲定唔開聲